hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botránykórház Liverpoolban
Évekig tárolt gyermektestrészek

2001. 02. 03.
Több ezer emberi szervet, fejeket és magzatokat távolítottak el titokban az érintettek, illetve rokonaik beleegyezése nélkül az angliai Alder Hey Kórházban elhunytak testéből, majd a szerveket éveken át tárolták, egyes esetekben a rokonok kifejezett szándékai ellenére anélkül, hogy bármilyen célra felhasználták volna őket – állapította meg egy Nagy-Britanniában a héten közzétett jelentés, amely megdöbbentőnek nevezte az esetet. A 600 oldalas jelentés, amelyet a brit parlament alsóháza elé terjesztettek, egy sor "etikátlannak és törvénytelennek" titulált gyakorlatról tesz említést. 

A független vizsgálatot azután rendelték el, hogy a múlt évben kiderült: Nagy-Britannia-szerte több ezer gyermek holttestét darabolták fel és fosztották meg belső szerveitől szülői engedély nélkül. A botránykrónika szerint 104 ezer 300 emberi szervet, magzatot és testrészt tároltak mintegy 25 kórházban országszerte. Ezt a számot azonban sokan igencsak szerény becslésnek tekintik, mivel az érintett kórházak általában nem vezettek pontos nyilvántartást, és többük nem volt hajlandó adatokkal szolgálni a vizsgálat során. Az elmúlt két évben legalább 27 kórház hamvasztotta el klinikai hulladékként az általa tárolt szerveket és testrészeket, miután megtudták, hogy vizsgálat indult az ügyben. A szervek kiemelése a legtöbb esetben úgy történt, hogy a szülők hozzájárultak elhunyt gyermekük boncolásához, arról azonban nem volt tudomásuk, hogy szerveiket kiemelik. 

A vizsgálat középpontjában a liverpooli Alder Hey Kórház áll, ahol a holland Dick van Velzent, a bölcsőhalál szakértőjét tették elsősorban felelőssé a gyermekszervek "raktározásáért". Van Velzent azzal vádolják, hogy hazudott a szülőknek, ellopott bizonyos nyilvántartásokat, és jelentéseket hamisított meg a liverpooli kórházban eltöltött évei alatt. Van Velzen 1988 és 1995 között volt az Alder Hey Kórház vezető patológusa, és a brit Egészségügyi Tanács döntése szerint soha többet nem kaphat orvosi alkalmazást a szigetországban. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat négy tisztségviselőjét, köztük az Alder Hey igazgatóját felfüggesztették, míg a kórház több vezetője önként lemondott pozíciójáról a botrány nyomán. 

A kórház hivatkozása szerint egyébként a szervek kiemelése a műtéti technikák folyamatos fejlesztését, gyakorlást és kutatási célokat szolgált, ez azonban nem ad magyarázatot arra, hogy miért képeztek a vizsgálat vezetőit is megdöbbentő mértékű, felhasználatlan "tartalékot" az elhunyt gyerekek szerveiből és testrészeiből. A jelentés megállapítja, hogy a mintegy 2000 gyermekszív mellett nagy számú agyat, szemet, koraszülött magzatok testét tárolták a kórházban, és – bármennyire is megdöbbentő – számos gyermekfejet és testet, melyek "gyűjtése" a feljegyzések szerint a hatvanas években kezdődött. 

A vizsgálatban résztvevők hatalmas közfelháborodásra számítanak a szülők részéről, hiszen többségüknek egyáltalán nem volt tudomása arról, hogy gyermekük temetésekor gyakorlatilag csak testük külső része volt jelen. Az Alder Hey és más kórházak tekintélyes gyűjteményéről először 1999 szeptemberében szerzett tudomást a közvélemény, miután egy bristoli kórházban vizsgálatot indítottak néhány ott meghalt gyermek ügyében. Egy hónappal később, miután aggódó szülők százai telefonáltak, a kórház kénytelen volt bevallani, hogy alagsori laboratóriumában szervek százait raktározza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!