Kereső toggle

Kétségek Ron Brown tragédiájáról

Zuhanás közben lelőtték

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ron Brown, Clinton egykori kereskedelmi minisztere 1996-ban egy horvátországi repülőgép-szerencsétlenség következtében halt meg. Halálának oka azonban úgy tűnik, csak látszólag ilyen "egyszer?", a kereskedelmi minisztérium által készített titkos jelentés, a tetemeket vizsgáló patológusok és az igazságügyi fotós beszámolója szerint ugyanis Brown fején olyan szokatlan sérülés is volt, amely könnyen származhatott lőfegyvertől. Az ügy pontos tisztázására akkor nem került sor, mivel a sietősen lefolytatott nyomozás során nem rendeltek el boncolást. A jelentés egy példánya a Word Net Daily cím? elektronikus napilap birtokába került, amely összeállításában felidézte az öt évvel ezelőtti eseményeket.

Ron Brown kereskedelmi miniszter 1996 áprilisában vesztette életét Fotó: Reuters

Brown 1996 áprilisában 35 fős kíséretével kereskedelmi célú útra indult Horvátországba, ahonnan hazafelé tartva azonban repülőgépe lezuhant. A szerencsétlenséget senki nem élte túl. A Brown fején talált egyik sérülés több patológus szerint lehet, hogy a testőre által hordott lőfegyvertől vagy ahhoz hasonló revolvertől származott. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a testőr által viselt fegyver eltűnt, a roncsok átvizsgálása során sem került elő. A revolver sorsával kapcsolatban eddig több teória is született: egyesek szerint a helyszínre érkező horvát különleges alakulatok tartották meg holmi "szuvenírként", biztonsági szakértők szerint pedig a zuhanás következtében szakadt le a testőr övéről, és a roncsoktól túl messzire esett ahhoz, hogy megtalálják.

A fejsérülés oka nem kevésbé talányos: egyesek szerint helyi horvátok fosztogatni kezdtek a roncsok között, és mivel nem akartak szemtanút hátrahagyni, a még életben lévő Brownt a helyszínen talált fegyverrel fejbe lőtték. Mások azt állítják, a repülőgép roncsolódása során valamilyen kiálló szög vagy pöcök okozhatta a sérülést, ezt azonban a patológiai vizsgálat nem támasztotta alá, sőt a helyszínen nem is találtak semmiféle ilyen jelleg? sérülést okozó tárgyat. 

Az ügy hátterét tovább bonyolítja az a tény is, hogy Brown halála előtt nem sokkal egy ügyész vizsgálta a néhai miniszter pénzügyi tranzakcióit, beleértve a választások finanszírozására alkalmazott módszereit is. A miniszter erre többször is hangoztatta: ha túl messzire mennek, a választási év közepén cserben hagyja az elnököt. Ráadásul röviddel a baleset után Brown aktái eltűntek irodájából. Néhány dokumentum és a kereskedelmi minisztérium munkatársainak beszámolói szerint Brown együttműködött a Demokrata Párttal és a Fehér Házzal, és külföldi kereskedelmi utakat értékesített a választási kampány finanszírozása céljából.

A patológiai intézet fotósa szerint Washington meglehetősen sietősen folytattatta le a nyomozást, s a vizsgálat vezetőjét még a tetemek megérkezése előtt berendelték a Fehér Házba. Ezenkívül az első röntgenfelvétel-sorozatot, amely viszonylag tisztán mutatta a sérülést, megsemmisítették, a második sorozat pedig – a fotós szerint – szándékosan életlenebbre "sikerült". Brown fejét nem vizsgálták meg részletesebben, viszont az egyik holttest mellett egy üres tölténytárat is találtak. A fotós szerint a halottkémek általában még a hajléktalanok esetében is végeznek boncolást, így meglepő, hogy pont ebben az esetben tekintettek el ettől. Megint mások pedig azzal érvelnek, nincs mit félni: az utólagos vizsgálat végső soron csak megerősíthetné, ha Brown valóban nem lőfegyver okozta sebtől halt volna meg, s ez eloszlatná a kétségeket az ügyben.

Olvasson tovább: