hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélütést kapott Szaddám

2001. 01. 06.
Szilveszter éjjel súlyos agyvérzést kapott Szaddám Huszein iraki vezető – röppent fel a nemzetközi sajtóban a hír. Az értesülést egyelőre nehéz megerősíteni, mivel az iraki média hallgat az ügyről. Damaszkuszban mindenesetre egy ellenzéki csoport megerősítette Szaddám Huszein kórházba szállításának hírét.



Szaddám a szilveszteri parádén. Túllőtt a célon? Fotó: Reuters

A nemzetközi hírforrások szerint vasárnap éjjel kórházba szállították Szaddám Huszein iraki elnököt, aki az újévet köszöntő bagdadi ünnepségen hirtelen agyvérzést kapott. Az 1991-es Öböl-háború óta a legnagyobb katonai parádén az elnök volt a házigazda. Huszein egy mindenki számára jól látható emelvényen állt segítői társaságában, és puskalövéssel üdvözölte az elvonuló csapatokat. A nemzetközi közvetítések azonban a közvetítés ötödik órájában hirtelen megszakadtak, kérdésessé téve, mi történt az ünnepség hátralevő részében. 

A hírt nehéz megerősíteni, hiszen az iraki média szokásához híven mélyen hallgat az esetről, az iraki Információs Minisztérium pedig hevesen tagadja az állításokat, melyek szerintük "annyira nevetségesek, hogy válaszra sem méltók". "Az egész világ láthatta Szaddám Huszeint öt árán keresztül állni az emelvényen." A szóvivő azzal is eldicsekedett, hogy Huszein összesen száznegyvenszer lőtt egy kézben tartott puskájával, amire "a legtöbb fiatal nem is képes".

Szaddám Huszein egészségi állapotával kapcsolatban azt azonban mindenesetre tudni lehetett, hogy meglehetősen gyenge volt az elmúlt időszakban – ezt állította egy nagy-britanniai arab újság tavaly szeptemberben megjelent cikkében is. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a diktátor prosztatarákban szenved.

Bayan Jaber, az iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa nev? szervezet disszidens vezetője a sajtónak adott nyilatkozatában azt állította, hogy Huszeint jelenleg is az Iben Sinna kórházban kezelik. A 63 éves iraki elnök jelenlegi állapotával kapcsolatosan azonban nem tudott információval szolgálni. 

A parasztfiúból kemény harccal – és rengeteg gyilkossággal – magát hatalomba küzdő elnök 1968 óta van uralmon, amikor az arab Baath Szocialista Párt az ő segítségével szervezett puccs során átvette az ország irányítását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!