hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Februárban érkezik a Mir

2000. 12. 30.
Az orosz repülésügyi hatóságok biztosak benne, hogy épségben és veszélytelenül képesek lesznek földre hozni a Mir űrállomást. Vlagyimir Szolovjov, a Mir-program irányítója nem értett egyet azokkal az aggodalmakkal, hogy a Mir röppályájáról letérve a földbe csapódhat – mint azt sokan vélik azután, hogy néhány nappal ezelőtt a repülésirányítás egyszerűen elvesztette a kapcsolatot az űrállomással. 



A Mir űrállomás. Kiszámíthatatlan Fotó: Reuters

A kapcsolat kedden közel húsz órára megszakadt, azóta azonban három alkalommal is sikerült kommunikálni a Mirrel – nyilatkozta Valerij Lingyin, a repülésirányítás szóvivője. Elmondása szerint az így kapott információból nyilvánvalóvá vált, hogy a kommunikáció a Mir űrállomáson fellépett energiahiány miatt szakadt meg. Miután a szakemberek több rendszert lekapcsoltak az állomáson, az energia nagy része a földdel folytatott kommunikációra fordítódott. Az űrállomás napelemeinek feltöltése néhány napot vesz igénybe – közölte Szolovjov. Arról azonban egyelőre nem tudott felvilágosítást adni, mi okozhatta az energiahiányt. Az orosz űrrepülési hatóságok – és a NASA – egyaránt figyelemmel kísérik a Mir útját földi megfigyelő műszerek segítségével. 

Szolovjov beismerte, hogy a mostani kommunikációs zavar volt a legveszélyesebb hiba, ami a Miren felléphetett, de kitartott amellett, hogy az semmiképpen sem zuhanhat a Földre ellenőrizetlenül. Szavai szerint az űrállomástól szervezett és civilizált formában fognak búcsút venni, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Mindenesetre egy űrhajós csapat készen áll, hogy szükség esetén felmenjen a Mirre, amelynek Földre hozatalát 2001 februárjára tervezik, a Csendes-óceán területén. 

A Mir űrállomás 15 éves történetében a kommunikáció megszakadása csak a legutóbbi hiba volt, a szakembereknek már régóta aggodalmat okoz a Mir állapota. Mindenesetre 1997 óta, amikor tűz ütött ki a Miren, és egy személyzet nélküli teherűrhajóval való ütközése majdnem katasztrófával végződött (amit egy sor komputerhiba is követetett), az űrállomás viszonylag békésen és biztonságosan keringett Föld körüli pályáján. 


Lezuhant hat műhold

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!