hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabadon választható hit
Új olasz törvénytervezet

2000. 11. 18.
Az olasz parlament alkotmányügyi bizottsága elfogadta a vallásszabadságról szóló új törvénytervezetet, amely az Itália területén élő minden ember számára alapvető jogként ismeri el saját vallásának gyakorlását. 

A törvénytervezetet még Romano Prodi kormánya terjesztette a parlament elé 1997-ben, s az illetékes bizottság mostani igenje után – ha a költségvetési bizottság áldását is megkapja – a képviselőház és a szenátus plenáris ülése elé kerül végleges elfogadásra.

Az új törvénytervezet a még 1929-ben, a Mussolini-rezsim idején bevezetett szabályozást módosítja – abban még "engedélyezett vallásokról" van szó. A mostani változatban a törvény "jogi személyként létező vallási felekezetekre" vonatkozik. A legfőbb elv: minden felekezetnek joga van Itália területén saját hitének gyakorlására, ápolására, beleértve az ehhez szükséges imahelyek építését és a saját szertartások megtartását. Bármely felekezet, amely jogi személlyé válik, jogosult lesz részesülni az állami javakból, valamint olyan alapokból, amelyek fedezik a kegyhelyek felépítésének, tatarozásának, karbantartásának költségeit.

A paragrafusban rögzített elvek között kiemelt helyen szerepel, hogy a szülők saját hitüknek megfelelően taníttathatják gyermekeiket, de ezt csak "a személyiség mindenfajta előítélet nélkül való tiszteletben tartása mellett" tehetik. Ha a gyermek elérte a tizennégy éves kort, önállóan választhat hitet. A törvény mindenki számára szavatolja – beleértve a katonákat, a rendőröket, sőt még az elítélteket is – saját vallása gyakorlását, amely megnyilvánulhat például az étkezési szokásokban vagy az adott hitnek megfelelő pihenőnap megtartásában. Az állami iskolákban vallási megkülönböztetés nélkül jár az oktatás minden gyermek számára. A különféle felekezetek adókedvezményben részesülnek.

Itáliában a katolikus vallás hívei alkotják a lakosság többségét, a muzulmánok következnek másodikként a sorban egymillió hívővel. Ők mintegy száz mecsettel rendelkeznek olasz földön. A protestánsok 400 ezren, az ortodoxok 100 ezren vannak (közülük 60 ezer görögkeleti). Jehova tanúi 200 ezer, a buddhisták csaknem 100 ezer, a mormonok pedig 18 ezer tagot számlálnak.

Ennek a törvénynek az elfogadása azért vált rendkívül sürgőssé, mert nagyon lassan halad az olasz állam és a különféle felekezetek közötti megállapodások kidolgozása. Massimo D\'Alema volt miniszterelnök kormánya tavaly kötött ilyen megállapodást a Jehova tanúival és a buddhistákkal. Társadalmi szint? feszültséget okoz ugyanakkor a muzulmán bevándorlók létszámának gyors növekedése, a muzulmán-keresztény házasságok elterjedése. Belpolitikai vitát kavart, hogy a katolikus egyház neves személyiségei (a szélsőjobbhoz közel álló és Jörg Haiderrel szoros kapcsolatokat ápoló Északi Liga támogatásával) meghúzták a vészharangot, figyelmeztetve: ha az iszlám vallás túlságosan nagy mértékben gyökeresedik meg Itáliában, az könnyen vezethet az olasz "nemzeti identitás" elvesztéséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!