hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fokozódó terrorhullám
A célpont: gyerekek, civilek és katonák

2000. 11. 25.
"Hogyan néz ki ma az ország? A gyermekek nem utazhatnak biztonságosan az iskolába. Autóba rejtett bombák robbannak a városközpontokban. Jeruzsálem külvárosa golyózáporban. A települések elvágva a külvilágtól. Lezárt utak, kiürített szórakozóhelyek. Izrael polgárai félelemmel kénytelenek élni a világ egyetlen olyan országában, amely feltétlen védelmet ígért nekik" – sorolta keser? "országjelentésében" Ariel Saron jobboldali pártvezető egy több mint százezer embert mozgósító jeruzsálemi tömegdemonstráción. Az elmúlt napok terrorsorozata – nem múlt el nap izraeli civilek vagy katonák temetése nélkül – megdöbbentette a kéthónapos erőszakhullám miatt lassan türelmét vesztő közvéleményt. Az iszlám radikálisok által elkövetett támadások legfiatalabb áldozata egy 18 hónapos arab kislány, Tara Abu-Husszein, aki édesapjával utazott a felrobbantott haderai autóbuszon.



Saron Situbi izraeli őrmestert rokonai búcsúztatják. Keserűség és eltökéltség Fotó: Reuters

A reggeli iskolabusz a szokott időben indult a gázai övezetben fekvő izraeli településről, Kfar Daromból. A zsúfolt buszra adta fel Noga Cohen három gyermekét, a 12 éves Oritot, a 8 éves Tehilát és 7 éves öccsüket, Jiszraelt. Negyedik iskolás gyermekük elaludt aznap reggel, így ő lekéste a buszt. A sárga színű, félreismerhetetlenül gyermekszállító járm? az ismert útvonalon haladt, amikor az út szélén rejtőző terroristák egy 122 milliméteres gránátlövedéket robbantottak fel a busz mellett. A hatalmas robbanás felszakította a járm? páncélozott oldalát. A sofőr a sérült járművet elvezette a közeli katonai ellenőrző pontig. A perceken belül a helyszínre érkező mentők két utason már nem tudtak segíteni: a 36 éves, négygyermekes tanárnő, Miri Amitai és a 36 éves, hatgyermekes családapa, Gabi Biton a helyszínen meghalt. A sebesültek közül legsúlyosabb állapotban az egymás mellett ülő Cohen testvéreket szállították el a mentők. A lezárt utak miatt édesanyjuk nem tudott eljutni a kórházba, ahol a gyerekeket megoperálták. A 12 éves Orit és öccse, a 7 éves Jiszrael elvesztette jobb lábának egy részét: Orit lábát a bokája felett kellett amputálni, Jiszraelét pedig a térdénél. Még súlyosabban sérült a terroristák felőli ablak mellett ülő, középső lány, Tehila, akinek a 18 órán át tartó műtét ellenére bizonytalan, hogy legalább az egyik lábát meg tudják-e menteni, miközben a bombába rejtett fémszilánk roncsolta két ujját is le kellett vágni.

A robbanás helyszínére elsőként érkező orvos így nyilatkozott: "Egy katona azt tanulja meg, hogyan részesítse elsősegélyben harcostársát, nem pedig kisgyerekeket, akiknek ellövik a végtagjait." Az orvosok a Jerusalem Post újságírójának elmondták: mélyen megrendítette őket a család tragédiája, ugyanakkor csodálják a szülők és a gyerekek erejét, amivel a súlyos helyzettel szembenéznek. "A gyermekeim, Istennek hála, életben maradhattak, miközben néhány barátunknak ez nem adatott meg ma reggel. Ez önmagában kegyelem" – mondta Ofir Cohen, miközben a műtőben az orvosok egymást váltva gyermekeiért küzdöttek.



Jasszer Arafat palesztin vezető. Kétes győzelem Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!