hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megfeneklett a csecsen Titanic

2000. 03. 18.
"Többet ez a »Titanic« nem közlekedik" – e szavakkal zárult az a riport, amelyet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) adott Szalman Radujev csecsen gerillavezér letartóztatásáról. 



Putyin ügyvezető elnök Moszkva-barát csecsen vallási vezetőkkel. Megegyeztek Fotó: Reuters

A hírt Vlagyimir Putyin hozta először nyilvánosságra az alelnökök megbeszélésén. Részletekbe nem bocsátkozva kijelentette: "A lényeg, hogy ez a terrorista börtönbe került. Ott is a helye."

Az akció részletei később láttak napvilágot különböző forrásokból. Radujevet március 12-én hajnalban tartóztatták le rokonai novogroznyenszki házában, ahova előző este érkezett. Amikor az FSZB tagjai behatoltak a házba, az őrség aludt, így Radujev és három bizalmasának a letartóztatása mindössze egy percet vett igénybe. A rajtaütés egyetlen lövés nélkül zajlott le. 

Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Szolgálat vezetője elmondta: "Ha mi nem jelentjük be, hogy Radujevet elfogtuk, és Moszkvába szállítottuk, személyi testőrei máig sem tudnák, hol van."

Ki is ez az ember, és mivel vádolják őt?

A 33 éves Szalman Radujev a legismertebb csecsen terroristák egyike, a Csecsen Köztársaság első csecsen háború idején elhunyt első elnökének, Dzsohar Dudajev tábornoknak a veje. Radujev a dagesztáni Kizljar város bevétele után vált széles körben ismertté, ahová gerillahordáival tört be, több mint 50 békés lakos halálát okozva, és 174 embert megsebesítve. Kizljart elhagyva Radujev harcosai túszul ejtették Pervo-majszkoje falu lakosait, élő pajzsként használva őket az orosz csapatok támadásaival szemben. Szintén Radujev lelkén száradnak az Armavir és Pjatyigorszkbeli vasúti robbantások is, ahol mindkét alkalommal polgári lakosok haltak meg. Radujev vállalta a felelősséget az Eduard Sevarnadze grúz elnök elleni merényletért is.

1996-ban Radujev súlyos fejlövést kapott: a golyó "levitte a fél fejét", és szétroncsolta a bal szemét. Összetett műtétsorozaton esett át, beszélik, hogy titánlemezeket ültettek a fejébe, plasztikorrot és műszemet kapott. Ettől kezdve a volt gudermeszi komszomolvezető új nevet kapott: "Titanic". Egyesek szerint a sebesülése óta Radujev cselekedetei ellentmondanak a józan észnek. 1998-ban az első számú terrorista megnevezést vívta ki az orosz sajtóban.

Ez év februárjában azt híresztelték, hogy Radujev halott, a hírt még az interneten is közzétették. Az orosz katonai vezetők és az FSZB azonban nem adott hitelt a hírnek, a Radujev utáni hajsza folytatódott és sikerrel fejeződött be.

Radujev ellen a büntető törvénykönyv jó néhány fejezete alapján emeltek vádat, bűncselekményeiért összességében akár ötven évet is kaphat. Ám az is előfordulhat, hogy jóval rövidebb ideig fog élni. Nemcsak Csecsenföldön, de Moszkvában is vannak olyanok, akiknek érdekében állna, hogy Radujev mindörökre elhallgasson. Amennyiben a "Titanic" vallani kezd, nem kizárt, hogy sokaknak azok közül, akik most törvénytisztelő állampolgárokként élnek a köztudatban, azzal a váddal kell szembenézniük, hogy politikai céljaik érdekében a csecsen terroristákkal vállaltak bűnrészességet, illetve, hogy mások vérén akartak meggazdagodni.

A Radujev és mások életét megmentő orosz orvosról szóló írásunk: Összerakta Radujev koponyáját

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!