hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maffiaállammá válhat Észak-Írország

1999. 09. 04.
Az éves szabadságáról viszszatérő Tony Blairt az újra kiéleződött észak-írországi felekezeti harc hírei fogadták. A konfliktus ezúttal magát a brit miniszterelnököt is kellemetlen helyzetbe hozta: bár az utóbbi időszakban újabb erőszakos cselekmények fordultak elő, Blair jóváhagyta a brit kormány északír miniszterének, Mo Mowlamnak kijelentését, amely szerint az IRA nem szegte meg a tűzszünetet. Emiatt többen megkérdőjelezték Blair saját politikai és személyes hitelességét is. William Hague, a toryk vezetője szerint Blair elárulta a polgárok bizalmát, David Trimble, az Ulsteri Unionista Párt elnöke pedig figyelmeztetett: az északír terület terroristák által ellenőrzött maffiaállammá válhat. A politikai megegyezés keresésének jegyében hamarosan újabb, a nagypénteki egyezményt felülvizsgáló tárgyalások kezdődnének, azonban a közelmúlt bűncselekményei miatt az Unionista Párt azok elhalasztását szorgalmazza. Blair azonban erre nem hajlandó. Tovább élezi a helyzetet, hogy az unionisták éles támadást intéztek Mo Mowlam miniszter ellen is, mondván, nem alkalmas a pozíció betöltésére, mivel szerintük jobban érdeklik a társadalmi programok, mint a térség sorsa. Blair azonban ezt cáfolta, és továbbra is kiáll Mowlam mellett. (Hetek)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!