hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brit újfasiszták terrorja

1999. 04. 24.
A Combat 18 nev? neonáci csoport vállalta a felelősséget a dél-londoni bombatámadásért. A sporttáskába rejtett pokolgép kézről kézre járt a brixtoni autóbuszmegállóban, mivel a járókelők azt gondolták, valaki "ottfelejtette" a csomagját. "A barátommal felvettük a táskát, hogy megnézzük, mi van benne. Egy m?anyag doboz volt, amiből drótok lógtak ki. Nevetve adogattuk tovább: legalább 10-15 ember látta, de senki nem hitte el, hogy igazi bomba. Ki gondolta volna, hogy valaki éppen Brixtonban akar robbantani?" – számolt be az egyik szemtanú. Végül a bevásárlóközpont oldalához helyezték el a csomagot, ahol a szerkezet néhány perc múlva felrobbant, mintegy négy kilogramm mennyiség? 10-12 centiméteres szöget lövellve a járókelőkbe. A Combat 18 nev? kisebb neonáci szervezet 1992-ben vált ki a Brit Nemzeti Párt soraiból, nevükben a 18-as szám az Adolf Hitler név kezdőbet?inek ABC-beli pozícióját jelöli. A szélsőséges csoport eddig nyugati liberális politikusokat, etnikailag vegyes házasságban élő sportolókat támadott meg, illetve futballmérkőzéseken okozott tömegverekedést. A merényletnek könnyen lehet fajgyűlölet az indítéka, mivel Brixton köztudottan Anglia fekete bőr? lakosságának egyik centruma. A több mint negyven sebesültet követelő támadás egyik "legszerencsésebb" túlélője egy huszonhárom hónapos kisfiú volt, akinek az egyik szög az agyába fúródott. A szöget, amely ha néhány centiméterrel beljebb hatol, a gyermek halálát okozza, az orvosok tizenegy órás műtéttel tudták eltávolítani. (B.V.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!