Kereső toggle

A törökök elterelik a folyót

Gátügy az Eufrátesznél

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szíria és Irak az Eufrátesz elterelésével vádolja Törökországot, és felszólították az arab országokat, hogy bojkottálják az egymilliárd dollár költséggel épülő új török óriásgát-beruházást. A damaszkuszi külügyminisztérium szerint Törökország néhány évvel ezelőtt már kísérletet tett az Eufrátesz kiszárítására.

A szír vádakat és a török kormány válaszát az Isztambulban megjelenő Al-Wasat folyóirat ismertette. Az Eufrátesz török szakaszán épült Atatürk óriásgát alkalmas arra, hogy egy éven keresztül visszatartsa a folyó vizét – állítja a damaszkuszi külügyminisztérium jelentése, amely emlékeztet arra, hogy Törökország 1990-ben egy hónapra már feltartóztatta az Eufráteszt. Akkor a folyam vízhozama az átlagos 1000 köbméter/másodperc mennyiségről 45-re csökkent. Szíria szerint Ankara megsérti a nemzetközi folyóvizekről szóló ENSZ-egyezményt, amikor a 2,5 millió hektár termőföld öntözésére alkalmas vízmennyiség 80 százalékát saját területén kívánja felhasználni. A Tigris és az Eufrátesz egyaránt Törökországban ered, majd Szírián és Irakon keresztül ömlik a Perzsa-öbölbe.
A vádakat a török külügyminisztérium tagadta, azt állítva: "Szíria politikai ügyet akar a kérdésből kreálni, hogy ürügyet találjon egy Törökország elleni konfliktushoz." Az ankarai álláspont szerint a Tigris és az Eufrátesz nem tekinthetők nemzetközi víziútnak, és irreálisak az Eufrátesz vízhozamára vonatkozó szír igények is.
Törökország folytatni kívánja a megkezdett nagyszabású építkezéseket a két folyó törökországi szakaszán – állítja a pánarab hetilap. A program következő állomása az egymilliárd dolláros költséggel tervezett Ilsu gátrendszer az Eufrátesszel közös vízgyűjtő területtel rendelkező Tigris folyón. A beruházás költségeihez az ankarai kormány arab befektetőket szeretne megnyerni. Szíria és Irak azonban felszólított a gátépítést támogató vállalatokkal és szervezetekkel szembeni közös arab bojkottra.
A szír–török viszony azóta vált feszültté, hogy az ankarai kormány 1996 februárjában katonai együttműködési szerződést kötött Izraellel. A NATO-tagállam Törökország a térség egyetlen iszlám többség? állama, amelynek támogatására egy esetleges katonai konfliktus esetén Izrael számíthatna. A közös amerikai–izraeli–török hadgyakorlatokra válaszul Szíria bejelentette, hogy az év első felében orosz katonai egységek részvételével több nagyszabású katonai manővert készül megtartani. További konfliktusforrást jelentenek a két ország között a török– iraki területen élő kurdok is. A török kormány többször azzal vádolta Szíriát, hogy fegyverrel és pénzzel segíti az Ankara ellen lázadó kurd felkelőket, akiknek célja egy önálló kurd állam megteremtése.

Olvasson tovább: