Kereső toggle

Szópárbaj a Közel-Keleten

Izrael: Megvédjük a lakosságot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szaddám Huszein iraki diktátor mellett tüntetett több ezer izraeli palesztin a hét elején Ramallában, Jeninben és Gázában – jelentette a Jerusalem Post című izraeli újság. Bagdad vegyi és biológiai fegyvereinek híre Izraelben lázas előkészületekhez vezetett: az országba külföldről importálnak gázálarcokat és különböző védelmi felszereléseket egy esetleges iraki rakétatámadás esetére.

"Vegyszerekkel és rakétákkal bombázd le Tel Avivot!" – szólították fel Szaddám Huszeint az Izraelben élő palesztin tüntetők. A tömeg palesztin és iraki zászlókat lobogtatva, hatalmas Huszein-képekkel vonult fel, valamint izraeli és amerikai zászlókat égetett. Az egyik transzparensen Huszein Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóságok elnökével fogott kezet, s a képaláírás így szólt: "Együtt Jeruzsálemig". "Halál Clintonra és Blairre" – hirdette egy másik felirat, arra való utalásként, hogy Tony Blair angol miniszterelnök támogatja Bill Clinton iraki politikáját. Ramallában a tüntetők az amerikai és izraeli zászlók mellett angol zászlókat is meggyújtottak és közben azt kiabálták: "Vérünkkel és lelkünkkel megszabadítunk, Szaddám!" Sejik Ahmed Jasszin, a Hamasz palesztin terrorszervezet vallási vezetője kijelentette: a Hamasz az iraki vezető és az iraki nép mellett áll – írja a Jerusalem Post. Jasszin úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok fenyegetései nemcsak Irak, hanem az egész iszlám világgal szembeni agressziónak minősíthetők. A Washington Post cím? amerikai újság keddi számában felhívta a figyelmet arra, hogy a palesztin vezetőség ugyanakkor nem támogatja nyíltan Huszeint. Míg 1991-ben, az Öböl-háború alatt Jasszer Arafat nyíltan ki mert állni Szaddám Huszein mellett, addig most, az Egyesült Államok által kezdeményezett "békefolyamat" alkudozásai közepette, a palesztinoknak túl sok a vesztenivalójuk. Amikor nyilatkozatokra kerül sor, a palesztin vezetők csupán általánosságban beszélnek arról, hogy az iraki nép mellett állnak, és remélik, hogy diplomáciai megoldás születik a kérdésben, és panaszkodnak afelől, hogy Washington milyen igazságtalanul bánik Irakkal. "A palesztinok jobban tennék, ha más példaképeket keresnének maguknak" – jelentette ki a tüntetésekkel kapcsolatban Jichak Mordehai izraeli védelmi miniszter. Izraelben továbbra is feszült a helyzet az iraki válsággal kapcsolatban. Az izraeli 2-es csatorna hírt adott arról, hogy az utóbbi napokban Bagdadból kapott információk alapján Irak nem tervezi Izrael megtámadását. Az INA iraki hírügynökség jelentése szerint azonban Bagdad ezt a hírt cáfolta. Jichak Mordehai a 2-es csatornának adott interjújában óvatosan megjegyezte: "Csak annyit tudok mondani, hogy [az irakiak] ismerik gondolatainkat és szándékainkat: azt, hogy az Egyesült Államok mellett állunk." Mordehai hozzátette, hogy mindazoknak, akiknek ezt szükséges tudniuk, tudják, hogy Izraelnek megvan a lehetősége arra, hogy szabadon viszonozzon egy katonai támadást.

Arafat intifádával fenyeget

Jasszer Arafat palesztín elnök csütörtökön kijelentette, hogy palesztínia kész megújítani az Izráel elleni intifádát (fegyveres felkelést), amennyiben a békefolyamat összeomlik. "A palesztín államot először 1998-ban kiáltottuk ki Algériában, és 1999-ben ismét ki fogjuk kiáltani mindazoknak ellenére, akik azt kivánják, hogy ez ne történjen meg. S akiknek ez nem tetszik, azok a Földközi vagy a Holt tenger vizét fogják inni!" - hangoztatta Arafat egyik beszédében. Az Oszlói Egyezmény 1995. május 5.-ét jelölte meg az izráel és palesztin békéért folyó erőfeszítések végső határidejeként. A két ország közötti béketárgyalások gyakorlatilag holtpontra jutottak. Nem sikerült döntésre jutni Jeruzsálem jövőjét illetően sem, amely az egyik legkritikusabb kérdés. Mint ismeretes, a palesztínok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék látni fővárosukként, míg Izráel továbbra sen hajlandó engedni az egy és oszthatatlan "örök főváros" elvéből. (Reuters)

 

Olvasson tovább: