Kereső toggle

Óriási bevételcsökkenés: "kemény éveknek" néz elébe a Vatikán

A pénzügyminiszter 60-70 millió eurós hiányról beszélt

Nyírő Márk 2020.05.17. 18:07
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Vatikán januárban kinevezett pénzügyminisztere a katolikus egyház számára drámai pénzügyi előrejelzésekről számolt be a Vaticannews.com-nak adott interjúban. Beszélt az előttük álló kihívásokról, a baljós előrejelzésekről és a katolikus egyház pénzügyi lehetőségeiről is.

Juan Antonio Guerreo Alves, aki egyben a Gazdasági Titkárság Prefektusa is egyben, elmondta, hogy valószínűleg 45, de legoptimistább becslések szerint is minimum 25 százalékos kieséssel számolnak. „Ma még nem tudjuk megmondani mennyivel csökkentek a karitatív felajánlások, vagy az egyházmegyék felajánlásai, de a világjárvány okozta helyzet miatt fontos, hogy tisztán lássunk.”

Még 2019 év végén jelent meg egy oknyomozó cikk a Wall Street Journal-ban, ahol a Vatikán kétes pénzügyi lépéseit taglalták. Köztük szó esett a „Péterfillér”(az egyház karitatív pénzügyi alapja) 90 százalékának felhasználásáról az adminisztratív költségek fedezésére. Vagyis a karitatív célokra felajánlott összegek csupán 10 százalékát használták fel az eredeti szándék szerint jótékonysági célokra. Hasonlóan nagy botrányt kavart, hogy a homoszexuális jeleneteket tartalmazó 2019-es Elton John-ról szóló Rakétaember című filmet is több mint egymillió euróval támogatta a legnagyobb vatikáni befektető.

Guerrero úgy látja, hogy a világjárvány legyengítette a pénzügyi lehetőségeiket: „Nem üzlet, vagy vállalkozás vagyunk. Nem a nyereségteremtés a fontos számunkra. A célunk az, hogy a lehető legjózanabbul és legátláthatóbb módon gazdálkodjunk. A küldetésünk pedig az, hogy egyensúlyban legyenek a számok a Szentszék terveivel.”

„Nyilván a világjárvány miatt át kell gondolnunk azt, hogy mi az ami nem elengedhetetlen, de mindezek ellenére nem lehet csupán a számok és a költségvetés alapján vezetni a gazdaságunkat. 2016 és 2020 között a bevételünk konstans 270 millió euró volt, kiadásaink pedig 320 millióra rúgtak. A költségek 45 százaléka a személyzetre megy el, míg 55 százalékuk adminisztratív jellegűek.”

Az egyház alkalmazásában álló emberektől alázatosságot kér, mondván: "A Vatikán nem egy nagyhatalom. Alázatosnak kell lennünk. Mi egy kicsi örökséggel és sok ember támogatásával bíró család vagyunk.”

„A 60-70 millió eurós hiány nem a rossz adminisztráció eredménye.” – vette védelmébe a Vatikán gazdaságpolitikáját a pénzügyminiszter. Szerinte ugyanis itt inkább egy küldetésről, szolgálatról van szó, mintsem egy matematikai egyenletről. A Vatikánt szerinte nem fenyegeti mulasztás veszélye, azonban elismerte: „A válságot ennek ellenére nevén kell nevezni és sajnos emiatt bizonyára kemény éveknek nézünk elébe.”

(ChurchMilitant, Vatican News)

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.