Kereső toggle

Minden határt lezárnak - rendkívüli bejelentés a parlamentből

Betiltják a rendezvényeket, a 70 fölöttieket otthonmaradásra kérik

Kulifai Máté 2020.03.16. 11:59
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A parlament hétőfi ülésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök további rendkívüli intézkedéseket jelentettbe. Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják, minden rendezvényt általánosan betiltanak, a boltoknak is korlátozták a nyitvatartását. Nem maradnak nyitva a színházak, mozik sem.

Orbán Vitkor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében úgy fogalmazott, egy ismeretlen és láthatatlan ellenséggel állunk szemben, amelyre egyelőre nincs vakcina és globális megoldás. Az intézkedések nemzeti szinten valósulnak meg, ezzel kapcsolatban "különösen fontos az Ausztriával való együttműködés, ezért az osztrák intézkedéseket igyekszünk minél előbb átültetni a gyakorlatba" - fogalmazott. 

A további korlátozó intézkedések a következők: 

Magyarországra a továbbiakban csak és kizárólag magyar állampolgárok léphetnek be, a személyforgalom elől a határokat lezárják.
A rendezvényeket általánosságban betiltják éjféltől, kivéve a sportrendezvényeket - ott zártkapus mérkőzések lesznek
Korházakban tilos lesz a látogatás.
A vendéglátó egységek - éttermek, kávézók maximum 15 óráig lehetnek nyitva.
Bezárnak a színházak és mozik, és egyéb szórakozóhelyek is.

A következő napokban munkahely-védelmi intézkedések is várhatók, addig is a miniszterelnök minden munkaadót és munkavállalót arra kér, hogy "tegyenek személyes erőfeszítéseket". Orbán a 70 évnél idősebbektől pedig azt kérte, hogy a saját egészségük érdekében ne hagyják el a lakásukat. 

A nyitókép forrása: Atv.hu facebook élő adás