Kereső toggle

A lecsengés után újra felütheti a fejét a COVID-19

Kijózanító vélemény a magyar kutatóktól: Meg kell tanulnunk együttélni a vírussal?

Jakab Ferenc a rádióban válaszolt a nehéz kérdésekre

Kulifai Máté 2020.03.20. 16:26
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kormányzati vírusellenes szer kutatásáért felelős csoport vezetője, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora, Jakab Ferenc személyes véleménye, hogy együtt kell élnünk a koronavírussal, amíg nem lesz a lakosság nagy része védett azzal szemben.

Milyen ellenanyagon dolgoznak a magyar virológusok?

Jakab Ferenc virológus professzor a Rádió 1 Balázsék című műsorában elmondta, hogy a magyar kutatócsoport már dolgozik egy olyan „gyógyszeren”, ami esetleg csillapíthatja a vírus tüneteit, de hozzátette, ez egy borzasztóan hosszú folyamat. „Én azt gondolom, hogy nem ez lesz a járvány megoldása és a vége” – fogalmazott Jakab.

A virológus elmondta, hogy az eljárás rendje nagyon hosszú folyamat, amit ugyan fel lehet gyorsítani, de a gyorsított verzió is optimálisan másfél évet jelent. A vírusellenes kutatásokat a nemzetközi szakértő-közösség megosztja egymással.

Minden biológiai rendszer mutálódik, az már más kérdés, hogy gyorsan, vagy lassan, számunkra pozitív, vagy negatív irányban – magyarázta a professzor. A kínai nagymerítésű kutatások azt mutatták, hogy a vírus az érintett időtartamban szinte egyáltalán nem mutálódott. Jakab szerint, még ha mutálódna is a vírus, olyan mértékben nem fog valószínűleg, hogy egy esetlegesen kifejlesztett vakcina – ha nem is teljesen – de nagy mértékben hatásos ellene.

Mikor tűnik el?

Jakab műsorvezetői kérdésre elárulta, hogy ő sem igazán látja, hogy miként lehetne vége ennek a járványnak. Nagyon sok verzió van, ezek közül a legoptimálisabb az, hogy valahogyan egyszercsak eltűnik a nyárvány, mint a SARS koronavírus annak idején, és többet nem találkozunk vele – magyarázta a professzor. Erre azonban kevés az esély – tette hozzá.

A második verzió az lehet, hogy a fertőzések száma a meleg hatására lecsökken, lelassul a terjedés és aztán a következő szezonban visszajön. Erre minden esély megvan – vélekedett Jakab.

„Az én teljesen saját szubjektív véleményem, hogy ezzel együtt kell élni. Egészen addig, ameddig vagy a lakosságnak jelentős része nem lesz védett természetes fertőzés útján a vírussal szemben. Tehát nem alakul ki az úgynevezett nyájimmunitás, ami vagy a fertőzéssel, vagy az időközben kifejlesztett vakcinával érhető el. Ennek aránya körülbelül 60 százalék lehet.”

 – fogalmazott a virológus.

Számos verzió lehetséges, igazából nem tudjuk. Életre szóló védettség ráadásul ki sem alakulhat, szakirodalmi adatok 1-3 éves védettségi időszakkal számolnak. Ahogyan arra a kérdésre sincs egyértelmű válasz, hogy a meleg vajon lelassítja-e a vírus terjedését. Ez csak nyáron derül ki a professzor szerint.  

(A nyitókép forrása: Facebook/Jakab Ferenc)

A Hetek digitális lapszámát a hetek.hu/elofizetes linken megrendelheti. Egy hónapra mindössze 1800 forintért. 

A Hetek podcast-sorozatában körbejárjuk a járvánnyal kapcsolatos kérdéseket. Hallgasson bele!