Kereső toggle

"Húsbavágó" bejelentést tett Orbán - videó HANGGAL

Kulifai Máté 2020.03.18. 16:06
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett a Facebook oldalán. A kormány mai ülésén gazdasági kérdésekkel foglalkoztak. Többek között bejelentették, felfüggesztik a hiteltartozásokat év végéig. 

"A világjárvány nem csak az egészséget, de a munkát is veszélyezteti" - fogalmazott Orbán Viktor a rendkívüli bejelentésében. Az első legsürgetőbb döntések a következőek: 

Minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztik. 
A rövid lejáratú vállalkozási hitelek július 30-áig meghosszabbításra kerülnek. 
A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják. 
Súlyos gondokkal küszködő szektorok, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás. Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetés kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíj-járulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig.
Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmassá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. 

A miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy további intézkedések várhatók.