Kereső toggle

Hatmillió német rendelésű védőmaszk tűnt el Kenyában

Székely Zsófia 2020.03.24. 15:01
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az óriási védőmaszkhiány okozta krízishelyzet csökkentése érdekében a német járványügyi krízisstáb azonnali beszerzéssel bízta meg a Honvédelmi Minisztériumot. A kenyai maszkgyártó cégtől megrendelt mindösszesen hatmillió védőmaszkot tartalmazó szállítmány azonban eddig ismeretlen okokból „nyomtalanul” eltűnt.

A német járványügyeket koordináló krízis stáb arról döntött, hogy az amúgy is a katonaság eszközeinek beszerzéséért felelős Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatalát és Határellenőrzésért Felelős Igazgatóságot bízza meg a koronavírus járványhoz szükséges egészségügyi eszközök beszerzésével kapcsolatos  logisztikai feladatokkal. A minisztérium ez idáig csaknem 241 millió euró összértékben írt alá világszerte szerződéseket egészségügyi és higiéniai eszközöket gyártó cégekkel.

A német SPIEGEL hírportál arról értesült, hogy Kenyában a Németország által az orvosok és kórházi dolgozók részére megrendelt hatmillió darabból álló, FFP2-es típusú védőmaszkszállítmány eddig ismeretlen okokból szőrén-szálán eltűnt. Minisztériumi belső információk szerint a szállítmánynak március 20-án kellett volna megérkeznie. Bár Németországot anyagi kár nem érte, mivel a gyártóval abban egyeztek meg, hogy a szállítmány annak megérkezését követően kerül kifizetésre, azonban ez volt a legnagyobb egészségügyi eszközöket tartalmazó tétel, amit Németország külföldről várt és eddig felbecsülhetetlen, hogy ezzel milyen egyéb hátrány keletkezett a német egészségügyi ellátásban. A Honvédelmi Minisztérium az ügy kivizsgálása érdekében azonnali eljárást kezdeményezett a kenyai maszkgyártó cégnél.

Mivel a maszkok világszerte hiánycikké váltak, jelenleg óriási a kereslet a piacon. Minden ország a legjobb feltételek mellett, valamint sajátos úton és módon kíván védőmaszkhoz jutni vagy szakítani a maszkbizniszből. Szakértő szerint a maszkok eltűnése hátterében is az állhat, hogy a Németországgal kötött szerződést követően a kenyai egészségügyi maszkgyártó cég jobb feltételekkel és áron egyezhetett meg más országokkal, így a Németország által megrendelt szállítmányt átcsoportosíthatták vagy törölhették. De nincs kizárva azonban az sem, hogy kriminális csoportok lophatták el a reptéren a szállítmányt, hogy aztán a maszkokat Kenyában tovább forgalmazzák.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.