Kereső toggle

"Fellebbezési lehetőség nincs."

A Facebook magyar ellenőrző bizottsági tagja szerint viszont indoklás nélkül nem lehet cenzúrázni.

2020.05.22. 19:04
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sajó András jogászprofesszor a Hetek nyomtatott hetilapjának adott interjújában beszélt arról, miként választották őt a Facebook ellenőrző bizottságának a tagjává. A cikkben szóba került az is, hogy mit szól ahhoz, hogy többen Soros emberének tartják, illetve hogy a bizottságban helyet kapott egy olyan jemeni tudós is, aki korábban pozitívan nyilatkozott a Muzulmán Testvériségről. 

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírója az interjúban elárulta, hogy a közvetett módon kiválasztott 20 fős testület hamarosan 40 fősre bővül, az új tagok meghívása már a meglevők feladata lesz, a cégvezetés ebben nem fog belefolyni. A szakember azt reméli, hogy a Facebookkal kapcsolatos teendői egy héten nem fog több órát igénybe venni, mint 4-6 óra. A CEU volt dékánja azt is elmondta, neki személyesen nincs Facebook profilja, így sok evidensnek tűnő dolgot még meg kell tanulnia, de nem hiszi, hogy hátrány lenne, hogy nem felhasználó. 

Arra a kérdésre, hogy ennyi idő alatt, hogyan lehet kezelni egy több mint 2 milliárd felhasználóval bíró platform panaszait, Sajó úgy reagált, hogy csak annyival foglalkoznak majd, "amennyivel érdemes". "Ha a Facebook nem képes megfelelő módon indokolni, hogy miért kellett letiltani egy közlést, akkor azt vissza kell helyezni" - magyarázta a professzor, hogy mi a kiindulópontja a szólásszabadságot érintő esetekről. 

Sajó ugyanakkor hozzátette, nincs a testületen belül fellebbezési lehetőség, a bizottság maximum akkor tér el az eredeti döntésétől, ha a tagságon belül nagyfokú ellenkezés van. Ekkor az eredetileg döntést hozó 5 tagú tanács döntését egy másik felülírhatja. Azt mondja, nem azt fogják vizsgálni, hogy egy közlés milyen irányból érkezik, hanem, hogy sért-e emberi jogot. 

"Nem az én dolgom a sorosozás. Szólásszabadság van" - reagált a professzor azokra a vádakra, hogy ő Soros György embere lenne. Arra a kérdés, hogy a bizottság létrehozatala vajon a Facebook gesztusa-e a milliárdos üzletember felé, amiért az korábban kritizálta a cégóriást, Sajó úgy felelt, az ötlet már a kritikák előtt felmerült, és a reálisabb magyarázat inkább az, hogy "a Facebook számára fontos, hogy a felhasználó közösség számára elfogadható maradjon."

A sajtóban is sokat kritizált jemeni bizottsággal kapcsolatban pedig úgy vélekedett, "ha valaki egyszer pozitív megjegyzést tett a Muzulmán Testvériségre, az önmagában keveset jelent, nagyon sok függ a kontextustól".

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvasható. 

Link: http://www.hetek.hu/hatter/202005/mi_alapjan_dontenek_a_facebook_cenzorai

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.