Kereső toggle

Elhalasztják az olimpiát

2021-ig eltolták a világ legnagyobb sporteseményét

Surjányi Dávid 2020.03.24. 15:26
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár az olimpiai lángot már meggyújtották Fukushimában, a nemzetközi nyomás és a koronavírus járvány terjedése térdre kényszerítette a 2020-as olimpia szervezőit.

Miután már számos nemzetközi fórum és kormányzat, valamint az Egyesült Államok, Németország, Egyesült Királyság, Brazília, Ausztrália és Norvégia Olimpiai Bizottságai hangot adott abbéli aggodalmának, hogy a nyári olimpiai játékok megtartása felelőtlenség volna a COVID-19 járvány miatt, Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megállapodott abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát.

Ez a modernkori olimpiák 124 éves történelmében az első halasztás, és a negyedik komoly szervezési változtatás – 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben a világháborúk miatt teljesen elmaradtak a játékok.

A döntés a vírus terjedési intenzitását látva az elmúlt napokban már elkerülhetetlennek tűnt. A halasztás egy évre szól, tehát 2021 nyarán kerül majd sor a játékokra Japán fővárosában. A pontos időpont még nincs meg, de nagyjából egy évben állapodtak meg a szervezők és a házigazdák.

A halasztásra nem csupán a konkrét tömegrendezvény okozta rizikó miatt volt szükség – már a felkészülési folyamat kockázatait is csökkenteni kívánják ezzel – a cél egyértelműen a sportolók, edzők, szervezők és a leendő résztvevő vendégek védelme. A már lefoglalt szállodai éjszakák millióinak lemondása is súlyos gazdasági kárral fog járni.

A halasztás Tokió számára valóságos logisztikai, jogi és pénzügyi rémálom a sok már megkötött sugárzási és egyéb szerződés miatt. A 12,6 milliárd dolláros büdzsében emiatt egyértelműen bakugrásra lehet számítani. Arról nem is beszélve, hogy legalább 33 világszintű sportesemény naptárában is jelentős változást hoz – hisz például az Atlétikai Világbajnokság jelenleg 2021-re van datálva, s emiatt minden bizonnyal ennek szervezői is csúszásra kényszerülnek.

Nemzeti szinten is komoly átgondolásokra lehet szükség. Példának okáért Nagy Britannia élsportolóinak támogatási szerződése csak 2021 ápriliáig szól, amiket az új helyzet fényében nyilván meg kell majd hosszabbítani, amihez komoly pénzügyi alapokra lesz szükség.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.