Kereső toggle

A Facebook aláment Soros kéréseinek a Felügyelő Bizottsággal?

Kovács Zoltán szerint ügy hegedül a Facebook ahogy Soros fütyül

Nyírő Márk 2020.05.22. 16:56
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az „About Hungary” nevet viselő angol nyelvű blogján kifogásolta a Facebook által létrehozott Felügyelő Bizottságot, melyet szerinte Soros György nyomására hoztak létre.

„Még év elején a davosi Világgazdasági Fórumon jópár embert sokkolva állította Soros György, hogy a Facebook összejátszik Donald Trumppal, hogy elintézze újraválasztását.” – írja Kovács Zoltán.

„Nem ez volt az első eset, hogy Soros beleállt a közösségi média óriásba, de úgy tűnik abban az első, hogy Zuckerberg a jótékonykodó milliárdos óhajának szolgálatába állt.” – tette hozzá az államtitkár.

Trumppal való együttműködéssel vádolta meg Zuckerberget

Még januárban az alábbiakat írta Soros a New York Times oldalán :„A Facebook szándékosan félrevezethető vagy hamis állításokat tehet közzé egyes politikai jelöltekről, anélkül, hogy vállalná értük a felelősséget. (…) Úgy gondolom, hogy Trump és Mark Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója felismerték, hogy érdekeik összevágnak – az elnök meg szeretné nyerni a választásokat, Zuckerberg pedig még több pénz szeretne keresni.”

Hozzátette, meggyőződése, hogy felelősségteljes megközelítés magától értetődő. A Facebook nem csupán semleges moderátor vagy platform, hanem egy kiadó is egyben, ennélfogva felelősséggel tartozik az oldalán megjelenő tartalmakért.

„Zuckerberg úr és Sandberg egyetlen irányadó alapelvet követnek: maximalizálni a profitot mindenféle következményektől függetlenül. Így vagy úgy, nem szabad őket a Facebook irányítása alatt hagyni” – szögezi le Soros közleményében.

Egyoldalú Bizottságot hozott létre a Facebook

A magyar kormány ezzel szemben azt állítja, a Facebook által létrehozott Felügyelő Bizottság úgy tűnik csak liberális emberekkel, többek között Soroshoz köthető figurákkal van tele.

Kovács szerint a bizottság emberei között egy kis kutatással egyből a magyar „filantróp” szervezeteinek embereivel találkozhatunk. „A bizottság 4 vezetője közül 3 nyíltan liberális nézeteket vall. A többi 20 tagot ez a négy vezető választotta, így nem meglepő, hogy közülük hárman nyíltan Soros által pénzelt emberek.”

Kovács Zoltán szerint Soros György mélyen cinikus, amikor arra szólítja fel a Facebook vezérigazgatóját, hogy a profit maximalizálásába vetett hite miatt mondjon le. Köztudott ugyanis, hogy Soros György is azért működteti a civil szervezeteit, hogy azokon keresztül befolyásolja a politikát és ebből is hasznot húzzon.

„Ideológiája szerint, amikor egy ilyen nagy platformmal rendelkező cégvezető nem akar az ő nyitott társadalmában részt venni, azt meg kell fosztani a tulajdona feletti irányítástól.” – mutatott rá az államtitkár.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.