Kereső toggle

Válságok sorozata zajlik Izraelben

Árulók és anticionisták Netanjahu ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nemzetárulásnak tartja azt, hogy a választásokon vesztes baloldali pártok az anticionista, terrorizmust támogató arab képviselőkkel összefogva akarják megbuktatni Benjamin Netanjahut. Az egyik legnevesebb izraeli publicistával, Caroline Glickkel beszélgettünk a választás utáni helyzetről.

Múlt áprilisban úgy tűnt, hogy a nemzeti jobboldal könnyedén kormányt tud alakítani Izraelben. Aztán Avigdor Lieberman kilépett a tervezett koalícióból, és azóta tart a politikai patthelyzet. Ön szerint ki ezért a felelős?

– Először is természetesen Lieberman, mert a pártja szavazói jobboldaliak, és ő mégis elutasította azt, hogy a választók akarata szerint csatlakozzon a jobboldali kormányhoz. Vannak aztán mások is: a balközép tábor, amelyik egyedül akar hatalomra jutni, ezért nem lépett be egy Likud vezette egységkormányba. Ehelyett most inkább olyan kisebbségi kormányt akar, amely az arab pártok külső szavazataitól függ, 15 olyan képviselőtől, akik nem fogadják el Izraelt zsidó államként. Példátlan helyzet az, hogy olyan pártokkal keresnek szövetséget, akik tagadják Izraelnek a létezéshez való jogát.

Volt olyan lépés, amit Netanjahunak másként kellett volna tennie a jobb eredményhez? Vagy egyszerűen nem elég nagy a jobboldali tábor az egyértelmű többséghez?

– Szerintem Netanjahu elég jól kihasználta a lehetőségeit, kivéve azt, hogy a tavaly áprilisi választás előtt a nemzeti-vallásos tábort hiba volt kiszorítani a Likud javára. A negatív kampány kulcsszerepet játszott abban, hogy az Új Jobboldal éppen nem érte el a parlamenti küszöböt. Ez 3-4 hely veszteséget jelentett a jobboldalnak, amellyel stabil kormányt tudtak volna alakítani Lieberman nélkül is. Ez volt Netanjahu legnagyobb hibája az elmúlt 12 hónapban.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: