Kereső toggle

"Szükségünk van támogatásra"

Interjú Dieudonné Kéré Burkina Faso budapesti nagykövetével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Eleinte elsősorban katonák és rendőrök, az utóbbi időszakban viszont rengeteg civil is áldozatul esik annak a terrortámadás-sorozatnak, ami 2015 óta sújtja az országot. Képes arra Burkina Faso, hogy felszámolja ezt az erőszakhullámot?

– Az ország egyedül nem képes felvenni a harcot ezekkel a barbár támadásokkal, amelyek sok száz áldozatot szedtek már Burkina Fasóban. Éppen ezért a nemzetünknek, de a régió egészének is szüksége van a nemzetközi közösség támogatására. Létfontosságúak a saját védelmi és biztonsági erőink is, akik kiváló munkát végeznek hazánk védelmében.

A támadók egy jelentős része északról, Maliból érkezik, ahol egyébként békefenntartó erők is működnek. Ennek ellenére nem tudják megakadályozni a terrorcsoportok akcióit. Mi az oka ennek a tétlenségnek?

– Egyfelől nem lehet leszűkíteni, hogy a támadók csupán Maliból jönnének. Másfelől, nem gondolnám, hogy tétlenségről volna szó. Szerintem a válaszcsapások erejét a fenyegetettségnek megfelelő szintre kell emelni, de hagyjuk inkább ezt a hozzáértőkre, hogy ők foglalkozzanak ezzel. Amit erről mondhatunk, az jelenleg puszta spekuláció lenne.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: