Kereső toggle

Rovarinvázió: csapataik harcban állnak

Interjú Sipos József növényorvossal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sáskajárás, poloska-invázió, új kártevők megjelenése – a környezetváltozással párhuzamosan egyre inkább felborul a rovarvilág természetes rendje, ami lokálisan akár éhínségekhez is vezethet. A védekezéshez vegyszerekre is szükség lenne, miközben az EU vissza-szorítja ezek használatát. Sipos József növényorvossal, Az Év Agrárembere 2019 díj növényvédelmi és közönségdíjasával beszélgettünk.

Alig kezdtük el a beszélgetést, máris egy poloska pottyant a zakómra. Idén is lesz invázió?

– Nagy esély van erre, hiszen az utóbbi évek legenyhébb tele volt az idei, legutóbb 1990–91-ben volt ilyen időjárás. A kemény fagyok elmaradása kifejezetten kedvez az áttelelő rovarpopulációnak, ráadásul a globális környezetváltozás miatt egyre inkább kell számolnunk az invazív, vagyis bevándorló, vagy mondanám, inváziós rovarokkal is, mint például a zöld vándorpoloska vagy az amerikai lepkekabóca. Az iskolában mi még azt tanultuk, hogy a Kárpát-medence a kontinentális éghajlati övezethez tartozik, és a szőlőtermesztés északi határa Tokaj vonala. Ehhez képest ma már tényszerűen a mediterrán övezetbe csúsztunk át, szőlőt lassan már Dél-Lengyelországban is lehet termeszteni. Így a déli légáramlattal, vagy az áru- és személyforgalommal ide érkező, nálunk nem őshonos rovarok meg tudtak itt telepedni, és folyamatosan képesek a szaporodásra.

Magyarország esetében mennyi új fajról beszélhetünk?

– Az M5-ös autópályán Röszkétől Kiskunfélegyházáig és számos erdészeti, mezőgazdasági területen helyeztünk ki rovarcsapdákat. Ezek eredményei alapján azt látjuk, hogy tucatnyi új kártevő jelent meg nálunk az elmúlt években. Ezek között nem csak poloskák vannak: számolnunk kell egyebek mellett a harlekinkaticával, a szállóvendég éjcincérrel, a boróka tarka díszbogárral, az amerikai darázscincérrel is.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: