Kereső toggle

"Stockholm ma olyan, mint Kabul"

Interjú Mattias Karlsson Svéd Demokrata képviselővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Bármennyire szeretnének kiszorítani bennünket, már túl nagyok lettünk ehhez. A Brexit után pedig még tovább nőtt  a támogatottságunk” – állítja a 42 éves Mattias Karlsson, a nemzeti konzervatív Svéd Demokraták frakcióvezetője és külügyi igazgatója.

Előadásában azt mondta, hogy száz év óta most először van reális lehetőség egy konzervatív kormány felállítására Svédországban. Több mint tíz éve kísérem figyelemmel pártjuk tevékenységét: eddig az egyre jobb választási eredményeik ellenére sem volt reális esélyük kormányra kerülni, mert minden párt összezárt Önökkel szemben. Mi változott most meg?

– Az alapvető változás az, hogy a Kereszténydemokraták pártja teljesen megváltoztatta a hozzáállását velünk kapcsolatban. Egyszerűen olyan nagyra nőttünk, hogy már nem tudnak figyelmen kívül hagyni bennünket. Látják azt is, hogy milyen ára van annak, ha kirekesztenek bennünket. Ebben az esetben ugyanis egy nagyon széles koalíciót kell összerakniuk, amelyben a kommunistáktól a neoliberálisokig mindenki benne van. Egy ilyen torz koalíció pedig nem tetszik az embereknek.

Tehát nem Önök változtak meg?

– Nem, mi ugyanazt a politikát képviseljük, mint az elmúlt években.

Összejöhet egy ilyen koalíció?

– Bár a választások még messze vannak, a felmérések szerint a Svéd Demokraták jelenleg a legerősebb párt, 24-25 százalékos támogatottsággal. A konzervatív blokk a szavazatok mintegy felére számíthat, ami több, mint a szociáldemokratákból, a zöldekből, a liberálisokból és a Centrum Pártból álló koalíció támogatottsága. Ez egy teljesen új helyzet Svédországban, sok évtizede most először van valódi esély konzervatív kormány megalakítására.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: