Kereső toggle

"A vége úgyis az lesz, hogy Orbán kilép"

Interjú Ryszard Legutko lengyel EP-képviselővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A britek távozásával még súlyosabb konfliktusokra kell számítani, a Von der Leyen-bizottság nem sok jóval kecsegtet, a magyar miniszterelnök ugyan érdekes játszmát játszik, de a végén otthagyja a Néppártot – magyarázta lapunknak az Európai Konzervatívok társelnöke.

Itt, a konferencián többen hosszasan ünnepelték a Brexitet. Nagy-Britannia kilépésével azonban egy erős, nagyhatalmú föderalizmusellenes országot veszített el az Európai Unió. Mekkora kihívás elé állítja ez a bennmaradó szuverenistákat?

– A britek továbbra is a szövetségeseink maradnak kormányzati szinten, de valóban nagy problémát jelent a távozásuk abból a szempontból, hogy az európai establishment rossz konklúziót von le a Brexitből. Levonhatták volna azt a következtetést is, hogy elveszítettünk egy tagországot, tanuljunk ebből a hibából, de nem ezt teszik. Azt mondják, végre távozott egy erős, antiföderalista hatalom, most akkor teljes sebességgel előre. Magasabb szintre próbálják kapcsolni az európai integrációt, amiből nagyon sok konfliktusunk lesz.

Mihez kezdenek akkor ezzel a helyzettel? Mekkora mozgásterük marad?

– Az Európai Parlament részeként eleve nincs sok mozgásterünk. Először is a parlament itt nem egy fontos intézmény, másodszor pedig a legtöbb kollégám ott valóságos EU-őrült. Egyszerűen integrációfanatikusok. Ennek ellenére folytatnunk kell a harcot, bár sokkal inkább a kormányzati szinten. Sok dolgot a kormányok tudnak megakadályozni, illetve figyelnünk kell az Európai Bizottságra is, amely ugyan más, mint az előző ciklus bizottsága, de velük kapcsolatban sem túl bíztatóak a jelek.
Mi a véleménye arról, hogy az Európai Néppárt (EPP) meghosszabbította a Fidesz felfüggesztését a pártcsaládból?

– Hát ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem nagyon hajlanak arra, hogy kizárják őket. Én azt látom, hogy a Néppárt nagyon meg akar felelni egyrészt az EU-nak, másrészt viszont nagyon is szükségük van a Fidesz szavazataira, képviselőire. Szerintem ennek még lesz folytatása, de a vége úgy is az lesz, hogy Orbán ki fog lépni a Néppártból.

Amennyiben Orbán úgy dönt, hogy távozik, akkor mi lesz a következő lépés? Az Ön pártcsaládja, az Európai Konzervatívok (ECR) örömmel látná a soraiban? Látja értelmét esetleg egy új pártcsalád kialakításának?

– Nincs szándékunkban úgy politikai csoportot létrehozni, az én közösségem viszonylag erős és nagy, megvan a maga neve és brandje. Bár nem egyeztettem a kollégáimmal, a képviselőtársaim többsége minden bizonnyal örömmel látná őt közöttünk. Van persze a csatlakozásnak egy procedúrája, az abszolút többség támogatására van szükség a belépéshez.

Tud arról, hogy Orbán hajlandó lenne csatlakozni?

– Ezt a kérdést nem igazán nekem kellene megválaszolnom. Már egy ideje figyeljük ezt a játszmát: „ki fog lépni”, „már nagyon közel van hozzá”, „már majdnem kilépett, kész vagyok kilépni” – de aztán mégsem lép ki.

Mit gondol, járható az az út, amit a britek választottak, hogy amennyiben az Európai Unió nem változtat az irányán, akkor több más ország is otthagyja a közösséget?

– Jelenleg egyetlen olyan tagállamot sem látok, amelyben meglenne a kellő elhatározás és egyetértés ahhoz, hogy kilépjenek. Elégedetlenség, az van, de az emberek még nem készek erre a döntésre.

 

Névjegy

Ryszard Legutko lengyel politikus, filozófiaprofesszor. A Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője. Volt oktatásügyi miniszter is 2007-ben. 2014-ben úgy fogalmazott a melegházassággal kapcsolatban, mint „szükségtelen és destruktív kísérlet”, a homofóbiát pedig egy olyan megbélyegzésnek tartotta, amivel azért ostorozzák az embereket, hogy ne merjenek szembeszállni a meleglobbival. A homofóbiát egy „teljesen fiktív problémának” tartja, szerinte a „keresztények azok, akiket diszkrimináció ér”.

 

Olvasson tovább: