Kereső toggle

"A kultúráért és identitásért folytatott harc emelhet föl egy pártot"

Interjú Thilo Sarrazinnal, akit az SPD megint ki akar zárni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az iszlámról és az integráció hiányosságairól író Thilo Sarrazint azzal vádolták, hogy bevándorlásellenes és Európa-szkeptikus nézeteivel „súlyos károkat” okozott a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) és megsértette annak alapértékeit. A párt egykori berlini szenátorát a párton belül húzódó törésvonalakról és a németországi aktuálpolitikai helyzetről kérdeztük.

Kezdjünk az aktualitással: Angela Merkel utódjelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer váratlanul lemondott a CDU vezetéséről, miután pártja a szélsőjobboldallal közösen az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) jelöltjét győzelemre juttatta. Mit gondol, tényleg a thüringiai választások vezettek a lemondásához?

– Annegret Kramp-Karrenbauer lemondása eléggé következetes. Párttársai többnyire utasításokkal és fenyegetésekkel domináltak Thüringiában, amivel a CDU már sokkal korábban elvesztette tekintélyét egész Kelet-Németországban és pártjának is hosszú távon súlyos bizalomvesztést okozott.

Elég viharos volt Önnek az elmúlt 10 év a német politikai közéletben. Sigmar Gabriel pártelnök 2010-ben azt mondta, az Ön nézetei teljességgel ellentétesek a szociáldemokráciával, ezért ki kell zárni a pártból. Legutóbb az SPD berlini tartományi döntőbizottságának ítélete alapján a párt hivatalosan is kizárhatja. Hogyan érzi magát a döntés kapcsán?

– Sajnos ez nem az érzelmek kérdése. Az ügy még nincs teljesen lezárva, a döntés kapcsán fellebbezést nyújtottam be a tartományi döntőbizottság felé, továbbá a helyi bírósághoz is panaszt nyújtottam be. Várakozásaim szerint ennek eredménye az lesz, hogy a végén nem fognak kizárni a pártból.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: