Kereső toggle

A tökéletesség nem elérhető, de megközelíthető

Beszélgetés Balog József zongoraművésszel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A most 40 éves Balog Józsefet generációja egyik legjobb zongoristájának tartotta Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész, többször dolgoztak is együtt. Balog, aki úgy lett ismert, hogy repertoárjának nagy részét a 20. századi, illetve kortárs komolyzene adja, máig 8-10 órát gyakorol naponta.

Ritka, hogy valaki évtizedeken át napi 10 órákat gyakorol. Az ön környezete ezt hogyan viseli?

– Elég jól. A feleségem, Fülöp Andrea is zongorista, s egyben ő a legmegbízhatóbb kritikusom is, hiszen húsz éve hallja, mit csinálok, és tisztában van azzal, mit tudok. Elég, ha rám néz – szavak nélkül is tudom, mi a véleménye. Igaz, manapság nem divat, hogy egy házaspár húsz éve együtt legyen, ráadásul negyvenévesen.

Ez lenne a tolerancia nyitja? Hogy mindketten szakmabeliek?

– Távolról sem, de lehet ez éppenséggel pozitívum is. A családom pontosan tudja, hogy nekem a zongorázás az első, enélkül semmi nincs – a gyerekek ebbe nőttek bele. Mielőtt a feleségemmel megismertük egymást, mindketten biztosak voltunk abban, hogy „zenésszel soha”. Aztán kiderült, hogy ezen a téren is jól tudunk együttműködni.

Adnak közös koncerteket is?

– Most lesz egy koncertünk, bár ritkán játszunk együtt, egy évben legfeljebb egyszer-kétszer, mert vigyázni kell ezzel is. Tudok párosokról, akik állandóan veszekszenek. A feleségem nagyon szépen zongorázik egyébként, szívesen meghallgatom, amikor koncertezik. Támogatom mindenben. Ő nem szólista típus, inkább kamarazenét játszik, és tanítani is szeret. Azt hiszem, megtalálta a helyét.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: