Kereső toggle

Cél: az intelligens vállalat

Át lehet-e programozni egy magyar céget a 21. századra?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az egyik legnagyobb magyar IT cég, a hazai SAP több mint két évtizede segít abban, hogy a legmodernebb technológiák a cégkultúránk szerves részévé váljanak. A magunk mögött hagyott ’90-es évekről, az átalakuló állami szektorról és a jövő vezérigazgatói szobájáról beszélgettünk Ablonczy Balázzsal, az SAP ügyvezetőjével.

Az SAP (Rendszerek, alkalmazások és termékek az adatfeldolgozásban) éves rendezvényén úgy fogalmaztál, hogy a folyamatban lévő generációváltás, a ’90-es években kialakult cégstruktúra változása is elősegíti az innovatív szemlélet meghonosodását a magyar piacon. Hogyan látod, összességében ma a hazai kis- és középvállalatok mennyire nyitottak a 21. századi megoldásokra?

– Nagyon pozitív fejleményeket látok. Azok a kis- és középvállalatok, akik 10 éven belül alakultak, egyértelműen nyitottak arra, hogy a megnövekedett működés, létszám vagy a több piacra való szolgáltatás, értékesítés és gyártás tekintetében valós megoldásokat keressenek és használjanak. Jelentősen megnövekedett az ilyen típusú igények száma, többen kérik tőlünk, hogy tartsunk bemutatókat, és mutassuk meg, hogyan lehet a cégükön belül bevezetni az általunk szolgáltatott újgenerációs lehetőségeket. Természetesen még erősen jelen van az a felfogás, hogy a „pénzügyön ott van a titkárnő, egy szobában, tele dossziékkal, és majd ha bármi kell nekünk, ő előkeresi”, de a generációváltással az új irány egyre inkább sztenderddé válik. Nem az a kérdés, hogy megtörténik-e az átállás, hanem az, hogy milyen gyorsan fog megtörténni.

Egy átlagos KKV (mikro-, kis-  és középvállalkozás) számára jelentősebb anyagi befektetést jelent egy SAP termék bevezetése. Miért éri meg és milyen megtérüléssel jár, ha ebbe egy cég befektet?

– Egy ilyen típusú modernizálás összege 1-5 millió forinttól indul, viszont még ez is kifejezetten olcsónak számít. Azoknál a vállalatoknál, ahol 1 milliárd forint fölötti az árbevétel és nagyságrendileg 80-100 millió forint adózás előtti profitot termelnek, ez nem egy jelentős befektetés. Persze minden forintnál meg kell nézni, hogy hova fekteti be az ember. Azzal, hogy a vezető pontosan átlátja a növekvő cég teljes működését, komoly hatékonyságnövelés, így megtérülés indulhat el.  Például, azzal, ha a raktárkészletet mindig naprakészen tartják, és ha eladnak valamit, akkor az nem csak az online pénztárgépen keresztül kötődik a NAV-hoz, hanem a raktárkészletből is automatikusan kikerül, mérhető haszon jelentkezik. Nincs annál nagyobb veszteség, mint amikor bejön valaki a boltba, hogy egy terméket megvásároljon, és nincsen belőle, mert épp most vitték el az utolsót. Általában nem szoktak visszamenni érte másnap, hanem keresnek egy boltot, ahol még aznap meg tudják venni.

A másik belépési korlát, hogy a vállalatirányítási rendszer magát a céget is megváltoztatja. Más szemléletmódot és működést igényel. Ez is félelmet kelthet…

– Ha kifejezetten a vállalatirányítási rendszerről beszélünk – a digitalizáció jóval több ennél –, nagyon fontos tudni, hogy konkrétan az SAP 45 évnyi fejlesztést tett bele a rendszereibe. Az ügyfelekkel együtt dolgozva és gondolkozva olyan sztenderd folyamatokat alakítottunk ki, amelyek segítségével hatékonyan lehet egy vállalatot működtetni. Velünk az iparág legjobb folyamatait is megkapja a vállalat. Az ettől való eltérést mi nem javasoljuk, de lehetőséget biztosítunk rá.

A köztudatban a legrugalmatlanabb szereplők az állami vállalatok, mégis az SAP pont ezen a területen tud a leginkább fejlődni, mi ennek az oka?

– Két oldalról is megközelíthetjük. Az egyik, hogy a mai, hazai állami vállalatok már nem annyira rugalmatlanok. Jellemzően olyan vezetők dolgoznak, akik nemzetközi színtéren szereztek tapasztalatokat, és látták, hogyan működtetnek komplex tevékenységű vállalatokat, és ezt a tudást, tapasztalatot behozták az állami szektorba az elmúlt 6-8 évben. Ilyen formában a mai magyar állami vállalatok nem kevésbé innovatívak, mint bármelyik másik vállalat. Az SAP nagyon széles körű, 25 iparágra vonatkozó megoldásokat biztosít egy olyan piacon, ahol elvárás, hogy gyors legyen a bevezetés, rövid idő alatt megtérüljön, és hatalmas tranzakciókat bírjon el a rendszer. Ezt a három alapparamétert is stabilan hozza az SAP, ezért tudunk sikereket elérni.

Rendszeresen hallani, hogy Magyarországon küszöbön áll egy újabb gazdasági válság, miután elapadnak az uniós források. 2008 alapján mi a tapasztalat, hogyan reagálnak a hazai KKV-k? A fejlődés irányába mennek el, vagy csak a túlélésre játszanak?

– Valamennyire ez iparágtól és vállalatstabilitástól függ. Az uniós források nem szűnnek meg, csak átalakulnak, a hazai gazdaság teljesítménye viszont azt mutatja, hogy a vállalatok már saját forrásból is képesek beruházni. A megrendeléseink kis aránya volt finanszírozva EU-s forrásból, ami számunkra pozitív visszaigazolása annak, hogy olyan megoldásokat nyújtunk, amik önmagukban is értéket teremtenek, szükség van és lesz ezekre a jövőben is. Az, hogy válság lesz vagy nem, globálisan is nagy vitatéma a közgazdászok között. Én ma ennek hatását még nem érzékelem. Úgy számolunk, hogy a következő 3 évben hasonló dinamikával tud bővülni a gazdaság és vele a mi üzleti eredményeink is.

Az SAP az elmúlt időszakban nagyon nagy lépéseket tett a felhőszolgáltatások fejlesztésének területén, viszont sok cégvezető számára továbbra is tabutéma, hogy a „-1. szintről” a „felhőbe” költözzön…

– Nem a felhőbe költöznek, hanem nagyon biztonságos adatközpontokba, amit az adott vállalat nem is tudna megengedni magának. Világszerte közel 50 adatközpontunk van, és komoly együttműködésben vagyunk olyan szolgáltatókkal, mint a Google vagy az Alibaba. Sokan már megértették és felismerték azt, hogy milyen előnyökkel jár e technológia, és a legújabb megoldásokat, mint például az IoT (dolgok internete) nyújtotta előnyöket vagy az olyan funkciókat, mint a beszerzés, a HR modernizálása is így használják ki, valósítják meg.

A másik nagy fejlesztési ág a mesterséges intelligencia, ahol olyan szereplők is jelen vannak, mint a Google, az IBM, a Facebook és a Microsoft. Mennyiben tekintitek őket versenytársnak a globális piacon, miben tud az SAP újat nyújtani?

– A mi mesterséges intelligencia megoldásaink arra törekednek, hogy az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatások hatékonyságát növeljék. Az említett cégeket ezért nem tekintjük versenytársnak, mert az ügyfeleink nem okosautót, hanem vállalatot akarnak vezetni, ezen a területen pedig mi vagyunk a legnagyobbak. Az a célunk, hogy az SAP ügyfelei a saját üzleti szférájukban a legjobbak lehessenek és megkapják az ehhez szükséges technológiai innovációkat.

Személyesen, 10 év múlva, hogyan képzeled el az irodádat?

– Valószínűleg több lesz a kijelző és a hangvezérlés is bevett megoldás lesz. Lehet, hogy egy digitális asszisztens is fogad és tájékoztat a vállalat kulcsmutatóiról, eredményeiről, és nekem már csak döntenem kell.

Olvasson tovább: