Kereső toggle

„Igyekszünk a Szentírás értékei alapján értelmezni a híreket”

Beszélgetés Tóth Gézával, a Hit Rádió ügyvezető igazgatójával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hétfőtől új műsorstruktúrával jelentkezik a Hit Rádió. A csatorna megújulásáról és az elmúlt két évben megtett útról Tóth Gézával, a Hit Rádió ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hétfőtől új műsorstruktúrával jelentkezik a Hit Rádió. Mi az átalakulás oka?

– Ez a megújulás két éve kezdődött, amikor is Rónai Egon programigazgató vette át a Hit Rádió irányítását. Az elmúlt két évben felépült egy komoly, közel hatvanfős csapat, akik a nulláról tanulták meg a rádiózást. Az első szakasz célja az volt, hogy felálljon egy stáb, akik biztonságban érzik magukat szerkesztőként, technikusként, valamint műsorvezetőként a mikrofon mögött. Nem lett rájuk nagyobb teher helyezve, gyakran választhattak a saját érdeklődésüknek megfelelő témát, megmaradhattak a komfortzónájukon belül. Egon nagyszerű munkát végzett, jó alapokról léphetünk tovább, a programigazgatói poszt megszüntetése óta pedig egy tapasztalt, gyakorlott újságírókból álló szerkesztőbizottság felel a tartalomért. Mostanra kialakult egy olyan szakmai minőség, amely alapján az élő műsoraink közéleti óráiban aktuálpolitikai témákkal is foglalkozhatunk.

Ami a tartalmi okokat illeti: látható, hogy a világban kulturális forradalom zajlik a hagyományos zsidó–keresztény értékrend ellen, amelynek során a család fogalmának átértékelése, a konzervatív értékrend lerombolása zajlik. Ennek a folyamatnak központi terepe a liberális média. Ezért is felértékelődött annak szerepe, hogy a hívők is kapjanak olyan, ellenőrzött információkat a világban zajló folyamatokról, amelyek alapján el tudják dönteni, melyik oldalra álljanak, kinek szavazzanak bizalmat, kit támogassanak. A rádió megújulását tehát ennek szellemében képzeljük el. Emellett hétfőtől új szignálokkal, és új station voice-szal találkozhattak hallgatóink, és hamarosan elérhetővé válik a rádió archívuma is.

Ez azt is jelenti, hogy az eddigiekhez képest több közéleti tartalmat kapnak a rádióhallgatók?

– Többet foglalkozunk majd közéleti témákkal, nagyobb hangsúlyt kapnak a világpolitika eseményei és a társadalmi kérdések elemzése. Kevesebb könnyed téma lesz, és bár nem akarjuk sokkolni a hallgatóinkat, azt a látszatot sem szeretnénk kelteni, mintha körülöttünk minden rendben lenne. Ezt a „missziót” meghagyjuk a kereskedelmi rádióknak.

Másfelől a világban lévő problémák, gazdasági kihívások gyakran az embereket befelé fordulóvá, önzővé teszik. Ez egy nagyon veszélyes magatartás. Az önsajnálat, csalódottság miatt sokan apolitikussá, csüggedtté válnak. A közéleti tartalmak erősítésével azt szeretnénk üzenni, hogy a világ rajtunk keresztül változik meg, fel kell ráznunk az embereket, hogy tegyenek, – ha mást nem – imádkozzanak a környezetükért, mert ezzel tudják megváltoztatni saját privát életüket is. Ahogy Jeremiás próféta mondta: igyekezzetek a város jólétéért, mert annak jóléte a ti jólétetek is.

Milyen új műsorokkal jelentkezik a rádió?

– Több magazinműsort is indítunk már ezen a héten: a Prevenció című magazin orvosi-egészségügyi témákkal foglalkozik, új portré- műsorunk, az Arcél, ismert közéleti szereplők, művészek, sportolók munkáját mutatja be. A Romaút című műsorunk a magyarországi cigányság helyzetével foglalkozik, de tárgyalásokat folytatunk erdélyi kollégákkal is arról, hogy egy külön magazinműsorban mutassuk be a határon túli magyarok helyzetét. Felméréseink szerint arányaiban legalább annyian hallgatnak bennünket határon túl, mint azon belül. Fontosnak tartjuk a teljes magyarság elérését, szeretnénk szolgálni azok felé is, akik gazdasági okok miatt hagyták el hazánkat, és rajtunk keresztül tartják a kapcsolatot az anyaországgal.

Milyen időpontokban érdemes a rádiót hallgatnia annak, aki hitéleti műsorokra kíváncsi?

– A műsorrendünkben figyelembe vettük, hogy hallgatóink rádiózási szokásai szerteágazóak, ezért úgy alakítottuk ki azt, hogy reggel, délben és este is legyenek hitéleti témájú óráink. Reggel fél 6-kor indul az Olvassuk el együtt egy év alatt a Bibliát című műsorunk, amit 13:30-kor, majd éjfél után is megismétlünk. 6, 9, 15 és 19 órakor Igeidő című műsorunk jelentkezik, ahol a Hit Gyülekezete lelkészei a vendégeink, és természetesen 11 órakor a Pásztor válaszol című népszerű műsorunk is a hitélet erősítésére szolgál. Változatlanul közvetítjük a Hit Gyülekezete istentiszteleteit szombat esténként, és folytatjuk a népszerű Családban marad című műsorunkat Kauzál Alexandra vezetésével, és állandó vendégével, Németh S. Judittal.

És akik közéleti tartalmakat szeretnének hallgatni?

– Hétköznapi élő műsoraink a Középpont és a Hit Live szolgálnak erre a célra. Ezen műsoraink közéleti témáit este 8 után és reggel 8-kor megismételjük.

Változik-e a rádió célközönsége? A keresztény hallgatóknak szól elsősorban a Hit Rádió, vagy a nem keresztény közönség felé képviseli a gyülekezet álláspontját?

– Is-is. Azért is szeretnénk a közéleti, politikai műsorainkban fejlődni, mert úgy gondoljuk, hogy a keresztények és nem keresztények közötti találkozási pont a hír világa. A világban zajló események mindenkit érdekelnek világnézettől függetlenül, már legalábbis azokat, akik nem kívánnak a körülöttük zajló eseményeknek passzív szemlélői lenni, hanem azokat alakítani kívánják. Én abban látom a Hit Rádió különleges lehetőségét, mondanám misszióját, hogy mi nem- csak beszámolunk a hírekről, hanem azokat igyekszünk értelmezni a Szentírás értékrendjének és előrejelzéseinek fényében is.

A keresztény világ neoprotestáns, karizmatikus szárnya egyértelműen úgy értelmezi jelen korunkat, mint amelyben a Jelenések könyvének és más prófétai könyveknek az előrejelzései teljesednek be. Akik bennünket hallgatnak, azok a híreken túl nem- csak a hírek hátterét, azok magyarázatát kapják, hanem egy bibliai értelmezését is korunknak. Úgy látom, erre egyre több nem keresztény világnézetű ember is kíváncsi. Természetesen, mint egyházi rádiónak, fontos feladatunknak érezzük az evangélium hirdetését és a kereszténységgel, a Bibliával kapcsolatos előítéletek lerombolását is. A rádió apologetikai misszióját a megújulás harmadik szakaszában kívánjuk megerősíteni.

A rádiónak fontos eleme a zene. E tekintetben várható-e változás?

– A hónap végére felfrissítjük a zenei tartalmat. Kassai Róbert zenei igazgató és Hegyi János „Jones” zenei szerkesztő már dolgozik azon, hogy az evangélium üzenete a zenén keresztül is markánsabban jusson el a hallgatókhoz. Célunk továbbá fiatal zenei tehetségek felfedezése.

Továbbra is cél, hogy a Hit Rádió webrádióból földi sugárzású adó legyen?

– Erre kezdetektől fogva törekszünk, és bízunk benne, hogy hamarosan sikerül elérni céljainkat.

Olvasson tovább: