Kereső toggle

A Köztársasági Elnöki Őrség a világ legjobbjai között

Életrevalók

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A SWAT Round-up International (SRI) versenyét 34. alkalommal rendezték meg a floridai Orlandóban, amelyen a Készenléti Rendőrség (KR) Köztársasági Elnöki Őrsége (KEŐ) csapata a második helyezettnek járó díjjal a világ legjobb kommandósai közé került. A versenyről és arról, hogy kik ők valójában, Pomozi Sándor rendőr ezredes főosztályvezetővel és Papp Zoltán rendőr alezredes főosztályvezető-helyettessel beszélgettünk.

Úgy értesültem, hogy pár másodpercen múlt az első hely megszerzése…

Papp Zoltán: – A verseny története során nemzetközi csapat ennyire kiemelkedő helyezést még nem ért el soha. Aki picit is ismeri ezt a szakmát és ezt a versenyt, az tudja, hogy ez mennyire nagy teljesítmény. Igazából egyetlenegy ponttal csúsztunk le az első helyről, az egyik pályán elvesztettünk 0,34 másodpercet egy teljesen irreleváns csapattal szemben. A verseny után az első helyezettek nagyon megszorongatták a kezünket és gratuláltak.

Ők voltak a helyiek?

P. Z.: – Igen. Amerikában a helyi csapatok ellen jól szerepelni nagyon nehéz. Főleg így, hogy ők is érezték, hogy ezt akár meg is nyerhettük volna.

Milyen felkészültséget igényel a csapattagoktól ez a fajta szakmai verseny?

P. Z.: – Amikor 2015-ben ez az egység megalakult, Pomozi Sándor ezredes úrral, ennek az egységnek a parancsnokával leültünk és átbeszéltük, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk. Arra gondoltunk, hogy a modern személyvédelem (amire a világon máshol van már példa) a legjobban úgy áll össze, ha az eddigi megszokott, rutinszerű személyvédelmi szaktudást vegyítjük a műveleti terrorelhárító munkával. Itt az állományt alkotó harcosok személyisége is olyan, hogy keveredik a két szakma, amiből egy olyan személyvédelmi szakember születik, akire szükség van ebben a munkában.

Kik jelentkezhetnek erre a versenyre, mik a feltételek?

P. Z.: – Kizárólag hivatásos rendőrök, és főleg a műveleti terrorelhárító vagy speciális rendőri erők közül jelentkezhetnek. Minden évben kiírják ezt a versenyt. A korosztály nincs meghatározva, de a mi csapatunk kifejezetten a tapasztaltabbak közül került beválogatásra. Az átlagéletkor jelenleg 37 év körüli, ami a magyar rendőri állomány fiatalságát figyelembe véve büszkeségre ad okot. Talán 30 éves volt a legfiatalabb, de volt 41 éves is, aki részt vett ezen a versenyen. Ugyanakkor fizikálisan-mentálisan nagyon-nagyon topon kell lenni, kiegyensúlyozott idegrendszerrel és sokéves szakmai tapasztalattal kell rendelkezni. A versenyen nagyon sok olyan apróság felmerül, amihez kell az a rutin, az a nyugodtság, hogy már ezerszer csinálta ezt az ember valamilyen formában – akár képzésen, akár rendes munkában. Tehát itt nem igaz az, hogy a 25-30 éves korosztály – aki fizikálisan talán a legjobb állapotban van – a nyerő, mert bizonyos szempontból nem tudja pótolni azt a szakmai hiányosságot, ami még a fiatalságából adódik. Itt a tapasztaltság és a stressz alatti jó gondolkodás sokszor többet ér, mint a fizikai állóképesség. Ennek picit ellentmond, hogy a csapat a legnehezebb fizikai pályán elsőként végzett, olyan időeredménnyel, ami példátlan a 34 éves verseny történetében.

Milyen országokból érkeztek a csapatok?

P. Z.: – Voltak brazilok, svédek, norvégok, európai országokból nem sokan, leginkább amerikai államokból képviseltették magukat a csapatok, Magyarországról három csapat indult.

A floridai versenyen szerzett tapasztalatokat tudják hasznosítani a munkájuk során?

P. Z.: – Szeretünk tanulni, és erről a versenyről sokat el lehet hozni szakmailag és emberileg is. A versenyt megelőzően egy 3-4 napos intenzív képzéssel indul a rendezvény, ahol az Egyesült Államokban történt legkiemelkedőbb bűnügyi eseményeket elemzik. Például 2016 nyarán az

Orlandóban történt lövöldözés során sok embert megöltek, és a cselekmény túszejtéssel végződött, amit egy egész napos ostrom után sikerült felszámolni. Sok olyan apró momentum van, amit mi is beépítünk a képzésbe, vagy másképp nyúlunk egy feladathoz, hiszen valaki már keresztülment hasonlón és leszűrt bizonyos tapasztalatokat.

Milyen versenyszámokban kellett megmutatni, mit tudnak?

P. Z.: – Négy napon keresztül, öt különböző pályán zajlanak a versenyek. Minden pálya az életből vett szituációt imitált (például túszejtés vagy sebesült rendőr mentése). 1 és 5 perc közötti időben végrehajtható pályájáról van szó. Rengeteg apró mozzanat van a verseny során, aminek össze kell állni egy gyakorlatsorrá. Minden részfeladatnál profinak kell lenni.

Minden pályán öt versenyző indul egyszerre. Csapatban kell tudni ugyanazt, ugyanolyan tökéletesen végrehajtani. Jól kell tudni egymással kommunikálni, érezni, ismerni kell egymást. Fizikálisan-mentálisan azért kell nagyon egyben lenni, mert nagy a stressz, a fizikális terhelés. Emellett olyan finommotoros mozgást igénylő feladatokat is el kell végezni, mint például kötélen leereszkedni egy három emelet magas toronyból. Az utolsó fizikális megmérettetés pedig semmi másról nem szól, csak hogy ájulásig kell hajtani magát az embernek, egy nagyon kemény, összetett, 18 elemből álló akadálypályán. 61 csapat indult el a versenyen, ebből 15 csapat nem tudott végigmenni sem a pályán, nemhogy időre teljesíteni a feladatot.

A verseny alatt nagyon szigorú szabályok vannak. Ha van egy talpalatnyi négyzet a pályán, amiből lőni kell, akkor még a vonalra se lehet lépni. Ha le van írva, hogy lövés előtt le kell venned a fegyvert működtető kezeddel egy kis dobozt, és ledobni a földre, akkor azt meg kell csinálnod. Ha ezeket nem csinálod meg, nagyon komoly büntető idő van. Nagyon sok az apró szabály, ami elmondva nem tűnik nehéznek. De amikor futottál már 500 métert egy ingoványos, mocsaras részen (szó szerint mocsárban – Orlandóban elég sok van belőle, és volt egy pálya, amit bele is vezettek), 8-10-15 kilónyi felszereléssel (mellény, gázálarc, fegyverzet), és már másztál, ereszkedtél, de még ezekre az apró szabályokra is oda kell figyelni, és közben számít az idő is – akkor azért összeadódik, hogy ez nem olyan egyszerű. Ezért kell fejben nagyon egyben lenni, és ezen a ponton véreznek el leginkább a fiatalabbak. Hiába fut jó időt, ha eszetlen, tapasztalatlan, elfelejti, hogy ezt, meg azt még meg kell csinálni.

Saját fegyverekkel mentek, vagy a helyiekkel kell a feladatot teljesíteni?

P. Z.: – Mindig küzdünk a logisztikai problémákkal, amivel más csapatoknak nem kell. A fegyvereink általában kölcsön fegyverek, a mesterlövész fegyvereink is. Az indulás előtti napon kapták meg a lövészeim a mesterlövészpuskát, amit gyakorlatilag egy óra alatt tíz lövéssel kellett belőniük maguknak – aztán hibátlanul versenyeztek vele. Erre szerintem gyakorlatilag az országban, de a fél világon más nem képes.

Amerikában és itthon is téma a migrációs krízis. Ez ügyben cseréltek tapasztalatot a kollégákkal?

Pomozi Sándor: – A migráció velejárója sajnos a valódi menekültek közt bejövő terroristák és az általuk elkövetett terrorcselekmények. És Európa picit átment abba az irányba, hogy a humanitárius cselekedetek mögött nem számolt azzal, hogy milyen negatív hatások érik az adott országokat. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az Európát ért kíméletlen terrorcselekményeket. A mi munkánkban nem lehet felkészülni mindenre, de mégis mindenre kell valami kártya az ember kezében. Ezért is jók a különböző szakmai versenyek, kurzusok, konzultációk.

Jövőre is beneveznek? Vagy ilyenkor automatikusan bekerülnek a következőbe?

P. S.: – Mi egy rendvédelmi szervezeten belüli egység vagyunk, szeretnénk menni, de hogy tudunk-e menni, azért ez mindig bizonytalan. De nem is az az elsődleges, hogy csak a versenyen részt vegyünk, hanem a tapasztalatszerzés, a kapcsolattartás. Jó hazahozni a technikát, a taktikát, és ezt továbbadni. Szerintem ez a rendőrségnek is szép eredmény volt, amit hoztunk, támogatni fognak bennünket. Idén is, tavaly is támogattak. Mi pedig felkészülünk.

Az SRI-versenyt mindig Amerikában rendezik meg?

P. Z.: – Mindig Floridában, Orlandóban. Az amerikaiak nagyon várnak, a tavalyi versenyen is nagyon jól szerepelt a csapat. Az egy kicsit terheltebb verseny volt, ami meglátszott az eredményen. De már úgy jöttünk ki, hogy a kintiek azt mondták: készülnek ránk. És fogadkoztak, hogy akkor most megmutatják. Mondtuk, hogy jó, lássuk. Aztán mi mutattuk meg. Úgyhogy mondták, hogy jövőre is várnak bennünket vissza.

SWAT round–Up International (SRI)

A SRI-verseny 34 éve kerül megrendezésre, mára már nemzetközi szintre emelkedett. Elsősorban a floridai Orlandóban a helyi különleges rendőri erőknek, megyei rendőri beavatkozóknak találták ki, egy szakmai továbbképzéssel egybekötve. Főként terrorelhárító műveleti munkát végző egységeknek a válogatottjai, illetve a speciálisan rendőri feladatokat elvégző csapatok érkeznek a városba a világ minden pontjáról.

Olvasson tovább: