Kereső toggle

Gera: Élvezzük az Eb minden percét

Villáminterjú Gera Zoltánnal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A BBC Gera Zoltánt választotta az osztrákok elleni mérkőzés legjobbjának – ám a válogatott tapasztalt középpályása azt mondja, nem dicséretekkel akarnak jól lakni, hanem arra készülnek, hogy Izland ellen még jobban játszanak, mint az első mérkőzésen.

Belülről hogyan éltétek meg az osztrákok elleni meccset? Kívülről úgy tűnt, hogy bírjátok a pszichés terhelést, sőt önbizalommal játszotok. 

– Ez tulajdonképpen nem újdonság, hiszen az elmúlt időszakban szerintem ugyanígy játszottunk, most csak annyi különbség volt – ami persze nem elhanyagolható –, hogy Európa-bajnokságon szerepeltünk. Teher nélkül játszhattunk, hiszen az osztrákok esélyesebbnek voltak kikiáltva, bennünket könnyű ellenfélnek tartottak. Nagy fegyvertény, hogy sikerült nyernünk, örülök, hogy részese lehettem ennek, de ezt a meccset igazából már el kell felejtenünk, ez már, hogy úgy mondjam, történelem. Örüljenek a szurkolók, mi is örülünk, de már a szombati, Izland elleni mérkőzésre kell koncentrálnunk. Ha túl sokat foglalkozunk azzal, hogy mi volt az osztrákok ellen, könnyen megüthetjük a bokánkat.

Már a Dárdai-időszakban is lehetett látni, és Storcknál is egyértelmű, hogy jól tudnak benneteket motiválni. Mi ennek a technikája?

– Élvezzük az Eb minden percét. Jól sikerült a felkészülés, mindannyian tudjuk, hogy milyen sokat dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk. A mérkőzés előtt is pont erről beszéltünk, hogy nem véletlenül vagyunk itt, nem arról van szó, hogy szerencsénk volt. Az önbizalmunkat az is növelte, hogy a szövetségi kapitány különböző fizikai teszteket csináltatott velünk, és ezek eredményei alapján bebizonyította, hogy az ellenfelek nem gyorsabbak, nem erősebbek nálunk, egyáltalán nem vagyunk lemaradva a mezőnytől. 

Láttátok az Izland–Portugália meccset? Mire számítotok szombaton?

– Egyelőre még nem néztük meg a mérkőzést, de meg fogjuk. Kemény mérkőzésre számítunk, nem könnyebbre, mint az osztrákok ellen. Nagyon masszív csapat az izlandi, összeszedetten és alázatosan játszanak, és van egy-két kiváló játékosuk. Nehéz dolgunk lesz, de fel fogunk készülni belőlük, és remélem ugyanolyan jól fogunk teljesíteni, mint eddig.

Érzékelitek-e a magyarországi, hogy így mondjam, szenvedélyes örömöt, illetve a felfokozott várakozást?

– Örülünk, hogy sokan örülnek a győzelemnek, de nekünk nem szabad ezzel túlságosan foglalkozni. A külvilágot ki kell zárnunk, mert ha túlságosan jóllakunk ezektől a dicséretektől, akkor könnyen hasra eshetünk. Most elsősorban magunkkal és a felkészüléssel kell foglalkoznunk.

Gera és az angyalok

A mérkőzés előtti délelőttön Gera Zoltán SMS-üzenetet kapott spirituális mentorától, Németh Sándortól. „Zoli, az Úr hatalmasan árassza reád és a csapatra az osztrákok elleni játékban kegyelmének gazdagságát, és vezessen benneteket győzelemre. Küldje el az Úr a futballozni tudó angyalait közétek és minden helyzetben legyenek segítségetekre: védjék a magyar kaput és rúgjanak gólokat az ellenfél kapujába, valamint őrizzenek meg benneteket sérülésektől és adjanak minden helyzetben erőt nektek, hogy mindenben felülmúljátok az osztrákokat” – írta a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, aki azt is kívánta Gerának, hogy legyen a csapat vezére, és „az Úr neve legyen felmagasztalva kiváló játékod által is”.

Olvasson tovább: