hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem adjuk országunk kulcsait ellenségeinknek
Interjú Ilan Mor izraeli nagykövettel

2015. 12. 23.
„Ha lehet, ne kérje még tőlem, hogy összegezzem a szolgálatomat, erre ráérünk még jövő tavasszal” - ezzel fogad Ilan Mor, amikor néhány nappal az ünnepek előtt leültünk beszélgetni. Amúgy sem nosztalgiabeszélgetésre  készültem, így nem volt nehéz teljesíteni a nagykövet kérését. Ilan Mor 2011 ősze óta szolgál Budapesten, de az idei év talán az eddigi legnehezebb volt: a nagy­hatalmak kiegyeztek Iránnal, a palesztinok pedig újabb, az eddiginél is alattomosabb terrorhullámot indítottak Izrael ellen.

Drámai, tragikus és nehéz év végéhez érkeztünk. Áprilisban az ATV-nek adott egyik interjújában azt mond­ta, hogy az európaiak nem értik Izraelt, mert békében élnek, és nagyon szűk ablakon keresztül nézik a Közel-Keleten zajló eseményeket. Sok minden történt azóta Európában, több mint egymillió migráns érkezett a kontinensre, terrortámadások történtek Párizsban. Mindez Európát közvetlenül az Önök térségéhez köti. Mit gondol, jobban megértik már az európaiak Izraelt? 

– Legalábbis kezdik jobban megérteni. Európa szívében, Brüsszelben kijárási tilalmat rendeltek el, az emberek nem használhatták a tömegközlekedést, nem mehettek étterembe, mert olyan hírszerzési információk érkeztek, hogy a döntéshozóknak nem maradt választásuk, a lakosság védelme érdekében el kellett rendelniük ezeket az intézkedéseket. Számunkra Izraelben ez már régóta ismert: nem mehetnek a gyerekek iskolába, amikor Kasszam-rakétákkal lövik a városainkat, vagy lezárnak egy városrészt, amikor egy öngyilkos merénylőt üldöz a rendőrség Tel Aviv utcáin. Az Európai Unió most kénytelen megérteni bennünket, hogy milyen kihívásokkal jár így élni, amikor az embernek folyton figyelnie kell jobbra és balra, nem akarja-e valaki megtámadni. A legutóbbi párizsi támadás ilyen ébresztő volt, nem is az első. Talán már kezdik sokan megérteni azt, hogy nem élhetnek álomvilágban, és nem gondolhatják azt, hogy Európában be lehet zárni az ajtókat a terrorizmus előtt. 

A TIME magazin Angela Merkelt választotta az Év emberének. Mit gondol, jó döntés volt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!