hetilap

Hetek hetilap vásárlás
B14514: Ez lett a nevem
Forgács János holokauszt- túlélő története

2014. 05. 24.
1928-ban született Gödöllőn, és ott is élt 1944 tavaszáig, amikor deportálták. Mielőtt a koncentrációs táborról kérdezném, az is érdekelne, hogy vidéki gyerekként mit érzékelt az önt körülvevő világból, a Horthy-korszakból.

– Apámmal, nevelőanyámmal és három testvéremmel laktunk Gödöllőn egy négyszobás, akkor átlagosnak mondható vályogházban. Apámnak egy kis hentes-mészáros üzlete volt. Én a négyosztályos zsidóiskolában kezdtem a tanulmányaimat. Nagyjából húszan jártunk egy osztályba, Gödöllő tíz­ezer lakosa között körülbelül huszonöt zsidó család élt. Kitűnő tanuló voltam, de mivel a numerus clausus kimondta, hogy a közigazgatásban, a bankszektorban százból csak hat zsidót alkalmazhatnak, a család úgy döntött, hogy tanuljak valamilyen szakmát: nagynéném, a család „esze” kitalálta, hogy legyek fogtechnikus. Igen ám, de Gödöllőn az egyetlen fogtechnikus a nyilaskeresztes párt helyi vezetője volt. Hozzá nem akartam menni, így inkább cipőkészítést kezdtem tanulni, két és fél év alatt el is végeztem az iskolát. 1944. május elsején kaptam meg a segédoklevelet.

Magyarországon ekkor már három zsidótörvény létezett. Milyen volt a közhangulat Gödöllőn?

– Nem lehetett zsidógyűlöletet érezni. A vidéki nép eléggé tudatlan volt, a zsidótörvényeket sokan talán nem is ismerték. Létezett a nyilas párt, de nem nagyon mozgolódtak, legfeljebb időnként kitettek kisebb falragaszokat, matricákat. Az a bőrkereskedő, akitől cipészinasként rendszerint vásároltam, szintén nyilaskeresztes párttag volt. Szóval, egészen a németek bevonulásáig, március 19-éig nem érzékeltem semmi különöset. De azt követően felélénkültek: elkezdtek masírozni a Horthy Miklós úton, fekete nadrág, zöld ing, karszalag volt rajtuk, és azt énekelték, hogy „Egy Cili, két Cili, megdöglött a főrabbi, bátorság, éljen Szálasi. Éljen Szálasi és Hitler, mert a zsidóknak itt helye nincsen”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!