hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kísérlet járja be Európát
– mondja Czinkóczky Csaba, a svéd TV4 alapító-riportere

2014. 03. 20.
A Jobbik a svéd szélsőjobb bukott vezetőjétől tanulta a „cuki” kampányt, ami éppen olyan veszélyes nálunk, mint a skandiná­voknál – mondja Czinkóczky Csaba, a legnézettebb svéd kereskedelmi csatorna, a TV4 alapító-riportere, aki rendszeresen forgat a magyar belpolitikai helyzetről és a szélsőjobbról. A Heteknek arról is beszélt, hogy miközben a svéd politikusok akár egy Toblerone csoki miatt is megbukhatnak, a jobbágylelkű Magyarországon az értelmiségiek felfogását akár napok alatt át tudja hangolni a hatalom.

Rendszeresen készítesz riportokat a magyar belpolitikai helyzetről a legnézettebb svéd kereskedelmi televíziónak. Ennyire érdekli a svéd nézőket Magyarország?

– Igen, különösen az utóbbi időben. Több mint húsz éve élek Svédországban, de korábban soha nem kellett ennyit magyarázkodnom a magyarságom kapcsán. Alig tudok úgy beszélgetni valakivel, hogy ne kérdezzenek rá, mi folyik itt. Ezek a kérdések sokszor torzak, durvák – például az Új Színház kapcsán azt kérdezik, hogy valóban újnáci lett-e a Nemzeti Színház –, de jelzik azt, hogy van egy felfokozott érdeklődés Magyarország iránt. Úgy látják, hogy egy nagyon érdekes „kísérlet” zajlik nálunk – társadalmi, politikai és gazdasági szempontból egyaránt. Ez a kifejezés annak nyomán terjedt el a külföldi sajtóban, hogy maga Orbán Viktor tavaly ősszel arról beszélt Londonban, hogy Magyarország egy laboratórium, ahol a modern világ kihívásaira a hagyományos értékeken alapuló válaszokat kívánnak adni. Sokan kíváncsian figyelik, hogy hol van a fal, a kormány meddig megy el a demokratikus intézmények kiiktatásában, az ország külföldi reputációjának lerombolásában, vagy éppen a Brüsszellel szembeni szabadságharcban és a Putyin felé való közeledésben. Az aggódás persze nem teljesen önzetlen: a svédek számára nagyon nem mindegy, hogy Magyarország stabil marad-e, és érdemes-e itt befektetni, megéri-e az Elektroluxnak itt maradnia, vagy át kell települnie pár ezer kilométerrel odébb.

Az ilyen kérdéseket politikai irányultságtól függetlenül teszik fel neked?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!