hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jó, a rossz és a pofonvágott rendszerváltás
Interjú Dézsy Zoltán filmrendezővel

2012. 11. 30.
Az ügynökök a paradicsomba mennek talán a legjobb film a rendszerváltásról. A főhős, Kárász Mátyás az egyik formálódó ellenzéki párt vezetője. Sikeres politikus, sikeres férj. Gyors karrierje mögött ugyanakkor ott áll a titkosszolgálat, mivel Kárász besúgó. A rendező, Dézsy Zoltán azt mondja, Kárász figuráját több, ma is aktív közéleti személy karakteréből építette fel, a címzettek pedig megértették az üzenetet.

Miért forgatta le a filmet?

– Tíz éve készültem rá, de sokáig nem volt lehetőségem elkészíteni. Aztán 2008-ban kiírtak egy ORTT-s pályázatot fikciós filmre, rendszerváltás témában. A szinopszis már megvolt, mert régóta tudtam, hogy a rendszerváltáskor nagyon sokan nem annak mutatták magukat, mint amik. A Bibliában a „ne ölj”, „ne lopj” parancsolatok mellett a „ne hazudj” is szerepel, és ez az a kategória. Engem mindig zavart, ha valaki álcázza magát. Sokkal többre becsülöm, ha valaki szemben áll a véleményemmel, de azt nyíltan teszi.  

A filmben szerepel egy munkásőr, aki a rendszerváltáskor sem változtat a nézetein. Az ő személye hordozza ezt az üzenetet, netán szimpatizál vele?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!