hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsákutcába taszítják a foglyokat
Interjú Szabó Máté ombudsmannal

2010. 03. 20.
Sok esetben indokolatlanul helyezik előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat, pedig volna lehetőség humánusabb és költséghatékonyabb megoldásra is – derül ki a Hetek által megkérdezett szakemberek interjúiból. Az utóbbi időben előzetesbe helyezett, a nagypolitikában is érintett személyekről ugyanakkor nem kívántak nyilatkozni, többek között azért, mert nem látják a rendezőelvet, amely egyeseket szabadlábon tart, míg másokat kevesebbért is rács mögé juttat.

Ön a múlt évben vizsgálatsorozatot végzett különböző magyarországi börtönökben, így az előzetes letartóztatásba helyezetteknek helyet adó intézményekben is. Milyen tapasztalatokat szerzett?

- Szembeötlő, hogy az előzetes letartóztatást foganatosító intézményekben vagy azoknak bizonyos részlegeiben óriási a túlzsúfoltság, „európai" normákkal nézve szinte elviselhetetlen. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az előzetes letartóztatás ideje alatt a fogva tartottak foglalkoztatása szinte lehetetlen: nem tudják rendszeres munkára fogni őket, mivel a különféle nyomozati, bírói eljárások még zajlanak, ami miatt ide-oda szállítgatják az illetőt. Ráadásul azt sem tudják a hivatalos szervek, hogy mennyi ideig lesz előzetes letartóztatásban, hiszen nem született meg a bírói ítélet, akár ártatlan is lehet. A nagy probléma az, hogy sok bonyolult, összetett ügyben elhúzódik, sokszor akár évekig is eltart, amíg a bíróság ítéletet hoz. Addig pedig - kis túlzással élve - a gyanúsított tulajdonképpen még abban a ruhájában ül az előzetesben, amiben az őrizetbe vételkor elszállították a hatóságok.

Az előzetesen letartóztatottakról szokták mondani a börtönszlengben, hogy az illető „még nincs a letöltőben".  Ebből a szólásból is fakad, hogy a „letöltők", vagyis a már elítéltek büntetésének helyet adó büntetés-végrehajtási intézmények szembeállíthatóak az előzetessel, hiszen az még egy másik szakasz, még ítélet sem történt. A büntetés-végrehajtás forrásai szűkösek - mind a tér, mind az emberanyag, mind a pénz tekintetében. Ezért szűkös forrásait fő feladatára, a letöltőre koncentrálja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!