hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hazugsággal nem lehet gyógyítani
Interjú Falus András akadémikussal

2009. 08. 20.
A pár hete kirobbant őssejtbotrány két alapvető és ősi erkölcsi norma, a „Ne ölj! és a „Ne hazudj!” tudományos és orvosi megközelítését is felveti. A magyar botrányról, illetve az őssejtkutatás jelenéről és jövőjéről Falus András akadémikust, a SOTE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének vezetőjét kérdeztük.

Embrionális őssejt származhat mesterséges megtermékenyítés során feleslegessé vált embrióból is, amit egyébként kidobnának. Etikai szempontból hogyan értékelhető ezek felhasználása gyógyászatra?

- Valóban, a mesterséges megtermékenyítés (a lombikbébiprogram) ma úgy áll, hogy legtöbbször több embriót kell beültetni a nő méhébe, hogy az egyik jó eséllyel megmaradjon és megszülessen. Ebből származik az a probléma, hogy sokkal többet hoznak létre, mint amennyit valóban fel is használnak. Ezek kutatásra való felhasználására vonatkozott Bush elnök teljes tiltása. Obama viszont egy bizonyos számban hozzájárulását adta, hogy őssejtvonalakat indítsanak el  ezekből az embriókból. Ezt nagyon jól tette véleményem szerint, de azért elmondanám, mi az igazi probléma. A legnehezebb kérdés: nehogy csak azért hozzanak létre eleve több embriót, hogy őssejtek, őssejtvonalak alapanyagául szolgáljanak. Ne azért jöjjön létre egy lombikban egy mesterséges megtermékenyítés, hogy abból, mondjuk, máj legyen. Annak az emberkezdeménynek ugyanolyan joga van ahhoz, hogy teljes élete legyen egyszer, mint a többinek. A probléma az, hogy nem ritka a gyanú, hogy csak azért csinálnak többet, hogy később felhasználhassák. Ez nyilvánvalóan teljesen etikátlan és megengedhetetlen.

Aki a „másik oldalon" áll, az viszont úgy érvel: segíteni szeretne egy gyermektelen házaspárnak, ehhez pedig több embriót kell létrehozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!