hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Húsvéti elmélkedés Bokros Lajossal
Az egyedül üdvözítő út

2009. 04. 11.
Magyarországon a lakosság egynegyede fizet jövedelemadót, és a dolgozóknak is csak 60 százaléka. Paternalista, posztkádári mentalitás uralkodik, tömegek vélik úgy, hogy az állam kötelessége őket taníttatni, munkát adni, gyerekvállalásukat pénzzel támogatni. Ha rövid időn belül nem történik gyökeres változás, bekövetkezhet a legrosszabb: államcsőd és valutaválság – mondta a Heteknek Bokros Lajos professzor, az MDF EP-listavezetője.

Éppen beszélgetésünk előtt vált ismertté a Bajnai-csomag néhány eleme: csökkenő szociális támogatások, csökkenő gyes és gyed, emelkedő nyugdíjkorhatár. Jó az irány?

- Mivel jelenleg még nagyon képlékeny a helyzet, ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg: alapvető szükség a kiadások csökkentése, a költségvetés hiányának 3 százalék alatt való tartása. És ebből a szempontból nem a valutaalap az érdekes, hanem az, hogy mit gondolnak a piacok, mert a valutaalap „diktátumai" azokon az elemzéseken alapulnak, amit a piac hangulatából szűrnek le. A hitelességet kell helyreállítani, ami meggyőzi a piacokat. És nemcsak a nemzetközi piacokat, hanem a belföldi piacokat, a magyar megtakarítókat is, hogy elkerüljük a legrosszabbat: az államcsődöt és a valutaválságot. És hogy előbb-utóbb - fájdalmas megszorítások útján, de - elindulhasson az ország a felemelkedés útján.

Mennyi idő van a cselekvésre? Tavaly október óta tart a válság, de érdemi döntés még nem született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!