hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bíbic és délibáb
Beszélgetés Aradi Csabával

2005. 09. 27.
Annak idején A tüske a köröm alatt cím? film készítőit Aradi Csaba esete ihlette, aki a nyolcvanas években kitiltotta a Hortobágyról a libázó elvtársakat. A fenyegetések ellenére megóvta a pusztát és annak gazdag élővilágát. A Hortobágyi Nemzeti Parknak a napokban nyugdíjba ment igazgatója tréfásan megjegyezte: feleségével jövőre ünneplik negyvenéves házassági évfordulójukat, de a Hortobággyal való találkozása megérte az aranylakodalmat is. 



Hortobágy. Ahol az ég a földdel összeborul Fotók: Somorjai L.

– Természetvédőként mivel foglalkozott leginkább az elmúlt három évtizedben?

– A teremtő sokféleséggel. Valahol minden munkám az együvé tartozó sokféleség dicsérete. A világ harmóniájának visszaállításán dolgoztam, amelynek valójában mi is részei vagyunk, amiből időnként kikívánkozunk, időnként meg vissza.

– Ez a visszakívánkozás a természetbe Önnél hogyan kezdődött?

– Kisgyerekként tanyán éltem a nagyszüleimmel és a szüleimmel. Ott mutatta meg nagyapám nekem az első vadkacsafészket, a nádast, az odavezető kisösvényt, mellette a hínárkoszorúval megrakott fészkeket. 1953-ban egy iskolai kiránduláson – akkor már Debrecenben laktunk – találkoztam először a Hortobággyal. Már kisgyerekként leny?gözött a színek, érzelmek, gondolatok többszörös kavalkádja, a pasztellszínekben pompázó zöldek, a sárgák, a kékek megannyi árnyalata. Belém égett az az élmény is, mikor először beleéreztem a végtelenbe, ahogy az ég és a föld szinte észrevétlenül egymásba borult. Ahogy séta közben a lábam elé néztem, gazdag szőttest láttam, a néhány centiméteres szintkülönbségek más-más életközösségeknek volt az otthona. 1975-ben kerültem a nemzeti parkba, és \'84-től több mint huszonegy évig dolgoztam az intézet vezetőjeként, ahonnan most, szeptember elsején mentem nyugdíjba. 

A feleségemmel jövőre tartom negyvenéves házassági évfordulónkat, de a Hortobággyal való találkozásom már megérte az aranylakodalmat is.



Aradi Csaba: Kedvvel vetettem

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!