hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Láng György vendéglős 80 éves
Hercegek, királyok, grófok

2004. 08. 22.
Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke így méltatta Láng Györgyöt: "Az ön amerikai életútja valóban egyedülálló. Gyötrelmes tragédiákon jutott el a győzelemig. És mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak."



Láng Györgyöt Tihanyi Péter köszönti nyolcvanadik születésnapján a Gundelben Fotó: Nehéz-Posony Kata

– Sokak szerint nincs még egy ember a világon, aki annyi éttermet, evő-ivó helyet, kafetériát vagy konyhát hozott volna létre, talált ki, álmodott újjá, mint ön. Többek között a patinás Gundelt is.

– Nem néztem utána, de nem lehetetlen.

– Hogy szokott nekilátni egy ilyen munkának?

– Mikor egy hely jövőjét tervezni kezdem, először is a múltját tanulmányozom. Mi az, ami fontos és megtartandó belőle, merthogy megsegíti a jövőt, és mi az a tradíció, hagyomány, amit viszont el kell dobnom, mert inkább teher lesz a nyakamon, olyan nehezék, amitől meg kell szabadulni.

– A Waldorf Astoriában például mit csinált, mi volt a munkája?

– Többek között nekem kellett ellátnom a hírességek, királyok, szultánok és a kíséretük – gyakran százfős – fogadását, elhelyezését, menüjét és partijait, szóval mindent. Szerettem ezt a munkát, de csak az tudja ezt jól végigcsinálni, akiben egy tudós agya egy művész szívével, egy használtautó-kereskedő leleményességével és egy hosszútávfutó energiájával párosul. Arra is ekkor jöttem rá, hogy az emberismeret nem tudomány, hanem művészet.

– Mi a kedvenc étele? 

– A levesek. Bármilyen leves egy darab kenyérrel. Leginkább a nagymosás napi köménymaglevest szeretem buggyantott tojással. Ezt olyankor főzte édesanyám, amikor a sok munka miatt nem volt ideje. De a libatöpörtyűt vagy a libamájat is meg tudnám enni akár mindennap, utána egy jó kis krumplis cvekedlivel. 

– Ön nyolcvanévesen is olyan, mint egy őszinte, mosolygós, mindenre rácsodálkozó gyerek. Mi a receptje?

– Megmondom magának. Végy egy Simon társaságot (Simon a tizenhét éves fiam), tégy hozzá egy adagnyi Gigi pezsgőt (ő a hatéves kislányom), és e kettőt turmixold jól össze Jennifer (a feleségem) tizennyolc esztendeje tartó szerelmével. S bárki is áll majd a kapuban odafönt, e receptet elolvasva biztos beenged.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!