Kereső toggle

Újramelegített brókerügy

A nyomozást ki vezeti?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyes várakozásokkal ellentétben nem kavart belpolitikai botrányt Kerék Csabának, a Britton Kft. K&H Equitis ügyben gyanúsított ügyvezető igazgatójának szerdai kihallgatása. Az ügy hátterét jól ismerő informátorok szerint számítani lehetett arra, hogy Kerék a szocialistákra nézve terhelő vallomást tesz majd. Ezt alátámasztani látszik, hogy fideszes politikusok az elmúlt hétvégén "újramelegítették" a brókerügyet, mondván, ennek szálai elértek a kormányhoz. A távirati iroda értesülései szerint azonban a kihallgatáson egyetlen politikus neve sem került szóba semmilyen összefüggésben.

Lapzártánk idején hallgatták ki a különösen nagy értékben elkövetett sikkasztással és pénzmosással gyanúsított Kerék Csabát. A Britton ügyvezetőjét korábban azt követően helyezték előzetes letartóztatásba, hogy Kulcsár Attila, a húszmilliárdos sikkasztással gyanúsított egykori bróker vallomásában azt állította: az ügyletekben Kerék volt a főnök, ő találta ki "az okosságokat". Kulcsár szerint a sikkasztás ötlete azért vetődött fel, mert a K&H Equitis ügyfeleinek gyakran nem tetszettek Kerék befektetési ötletei, így tudtuk nélkül használták fel a pénzüket, a haszon egy részét pedig zsebre tették. Az ex-bróker szerint kezdetben Kerék írt alá számos hamis banki iratot, és ő készítette el azokat a szintén valótlan tartalmú adásvételi szerződéseket, amelyek felhasználásával az ügyfelek pénzét elsikkasztották. Kerék első gyanúsítotti kihallgatásán jelezte, részletes, feltáró vallomást kíván tenni a későbbiekben – erre lapzártánk idején került sor. Egyes informátorok arra számítottak, hogy ennek során a gyanúsított szocialista politikusokra is terhelő információkat közöl majd. Ezt megerősíteni látszik, hogy a Fidesz a kihallgatás előtti hétvégén újból "felmelegítette" a brókerügyet. Répássy Róbert és Demeter Ervin fideszes képviselők sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy Kerék Csaba letartóztatásával az MSZP "közvetlen közelébe ért" a K&H-ügy. A két politikus szerint a nyomozás pártatlansága is veszélyben van, mivel – mint mondják – Lamperth Mónika belügyminiszter férje, Jegesy András, a Britton Kft. Jászai Mari téri székházában bérelt ügyvédi irodát, ugyanabban az épületben, ahol Kulcsár Attilának is panorámás lakása volt – az ex-bróker itt fogadta azokat az embereket, akiknek hivatalos fogadását nem tartotta célszerűnek, így Baja Ferenc államtitkárt, vagy Kovács László külügyminiszter, szocialista pártelnök hölgyismerősét. Répássy hozzátette még: részben a Kerék Csaba által képviselt Britton Kft. építtette a nagyváradi Lotus Market bevásárlóközpontot, amelynek egyik tulajdonosa Mudura Sándor, Medgyessy Péter barátja. A fideszes képviselők hétfőn a témában interpellációt intéztek volna a miniszterelnökhöz, ám Kiss Péter kancelláriaminiszter az interpelláció visszautasítását kérte Szili Katalin házelnöktől arra hivatkozva, hogy az egy folyamatban lévő nyomozás eredményeit előlegezi meg, illetve a kérdés nem tartozik a kormányfő feladatkörébe. Tóth Károly MSZP-s parlamenti képviselő minderre úgy reagált, hogy az ügyészségnek el kellene döntenie, hogy ki vezeti a nyomozást: az ügyészség, a rendőrség vagy a Fidesz. 

Nehéz-Posony István, Kerék Csaba ügyvédje a távirati irodának elmondta, kihallgatásán védence – akit 300 millió forintnyi károkozással gyanúsítanak – továbbra is cáfolta a Kulcsár-féle vallomás rá nézve terhelő vonatkozásait. Azzal védekezett, hogy alapvetően nem követett el bűncselekményt, nem volt köze a jogosulatlan, vagy jogellenes számlamozgásokhoz. Az ügyvéd szerint arról is kérdezték Kerék Csabát, hogy kivel volt üzleti kapcsolatban, továbbá banki iratokat mutattak neki, amelyeken szereplő vállalkozókat, üzletembereket ő "részben ismert, részben nem ismert". "Egyetlen politikus neve sem került szóba, semmilyen összefüggésben" – mondta el Nehéz-Posony István, aki hozzátette: nem került szóba a romániai beruházás, a nagyváradi Lotus Plaza építése sem, de nem zárta ki, hogy a későbbiekben erről is kérdezik védencét.

Olvasson tovább: