hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy élet kenyere
Rábai Gábor pék az ötkilós vekniről és a tésztaszobrászatról

2003. 06. 30.
– Heten voltunk testvérek, anyukám így kilenc emberre sütötte a kenyeret. Minden héten hat darab ötkilósat. Tetétlenen, ebben a kis faluban születtünk és éltünk. Szegények voltunk, sok kenyeret ettünk, mert ez volt. Anyám minden vasárnap este bekovászolt, hétfőn jó korán begyújtotta a kemencét, elkezdte gyúrni a tésztát. Volt egy nagy szobánk, ott volt ez a kemence, de a konyhából kellett fűteni. Hétfőn aztán, amikor a kenyerek kisültek, délután felvágtuk az elsőt. A hétfők egyikén határoztam el, hogy pék leszek. Semmi más nem érdekelt igazán azóta sem.



"A kenyér külsején látszik, hogy szeretettel csinálták-e, vagy sem" Fotók: Somorjai L.

– Milyen volt azoknak az ötkilós kenyereknek az íze, illata?

– Abban az időben mindenre megvolt az az idő, ami kellett. A kovásznak például nyolc órát kell állnia, mert a lisztben az élesztő és a víz hatására csak ennyi idő után alakulnak ki azok az ízaromák, ami miatt sorban állnak az üzletünk előtt. A sót csak ez után szabad beletenni. Az anyukámfajta kenyérnek legalább egycentis volt a héjszerkezete, sötétbarna volt a színe, majdnem fekete. Ezt a héjat kicsit lekapartuk a kés hegyével, és egy hét után is friss volt, nem fonnyadt meg, nem is morzsálódott. Ma is lehetne ilyen kenyeret csinálni, de úgy felgyorsult ez a világ, hogy se kivárni, se megfizetni ezt már nem tudnánk. 1978-ban, amikor az ipart kezdtem, akkor fél kiló élesztővel csináltam három mázsa kenyeret, ma négy kiló élesztővel ugyanennyit. 

– Az, hogy a gabona honnan való, hogyan őrlik, meghatározza a kenyér minőségét? 

– A pihentetett liszt a legjobb. Őrlés után tehát legalább 3-4 hétig állnia kell. Csak olyan malommal tartom a kapcsolatot, ahol ezt is betartják, és ahol kiváló a minőség. Ócsáról, Fehérvárról, Orosházáról hozatom a lisztet. 

– Otthon a szülők őrölték a lisztet?

– Volt egy kis földünk, amiben búzát termesztettünk. Azt learattuk, elvittük, és lisztet és korpát kaptunk érte. Ma már nincs értéke a kenyérnek, tele vannak a kukák vele. Én otthon, a faluban jártam iskolába. A tanító bácsi minden nap, a tanítás után végignézte a padokat, hagytunk-e ott valamit. Egyszer otthagytam egy darab kenyeret. A tanító kihívott az osztály elé, elkérte a vonalzómat, és körmöst kaptam. Azt mondja, így becsülöd meg a kenyeret, anyukád verejtékes munkáját? Ez a körmös örökre szólt. 

– A mostani zsömlék miért olyan rosszak? Föl se lehet vágni, üres a belseje.

– Pólus kovász kell bele – ezt én is a régi pékektől tanultam –, ami egy híg, rövid érés? kovász. Ezáltal jó sűr? lesz, és van mibe beleharapnia az embernek. Egyébként a kenyér külsején látszik, hogy szeretettel csinálták-e, vagy sem. Vetéskor, tehát amikor ráborították a szakajtóból a lapátra, meg kell mosni a kenyeret. Aztán látni kell, milyen állapotban van, bírja-e a vágást, vagy csak a szúrást. Mikor már késznek látjuk, egyet ki kell venni, két ujjal meg kell kicsit ropogtatni, és ha sűr? a ropogása, akkor belül is jó. A kemencéből való kivételkor is meg kell mosni, ettől lesz szép, fényes. Mikor
rátesszük a kenyeres kocsikra, akkor elkezd beszélgetni a kenyér. 

– Ezt hogy érti?

– Úgy, hogy mikor kezd kihűlni, a héjszerkezet megfeszül, és a kenyerek maguktól elkezdenek ropogni. Erre péknyelven azt mondjuk, beszélgetnek a kenyerek. 

– És ha nem, tehát ha csend van?

– Akkor ott valami technológiai hiba van. Vagy a kovász, vagy a receptúra körül baj van. Tudja, ahány pékség, annyi recept.

– Akkor mondjon egy jó receptet!

– Egy kilós kenyérhez kell 75 deka liszt, két deka só, két deka élesztő és víz, amennyit fölvesz. Orosháza környékén csinálják a legjobb fajta kenyereket. Ott van a legjobb sikértartalmú búza az országban. Egyébként minden pékáru abban az országban a legjobb, ahol azt legelőször kitalálták. Ausztriában a barna kenyér sokkal jobb, mint nálunk, sokkal jobb az enyémnél is. Elkértem a receptjüket, de mégse tudom kihozni azt az ízt, amit ők. A magyar fehér kenyérnek viszont sehol nincs párja. 

– Hogyan kezdte a szakmát?

– Azért, hogy szakmát tanuljunk, apám felhozta az egész családot Gyömrőre. Mind a heten kitanultunk. Van köztünk szobafestő, fodrász, eladó. A fővárosi tanács 1978-ban kezdte kiadni a leállított pékségeket. Kibéreltem egyet a Cséplő utcában. Öt év múlva, mikor lejárt a bérleti szerződés, bementem a fővárosi Sütőipari Vállalathoz, hogy megvásároljam tőlük a pékséget. Domokos igazgató úr azt mondja nekem, idefigyeljen, Rábai úr – akkor fölállt az íróasztal mögül, odajött hozzám és mellbe veregetett –, mit gondol maga, csak nem képzeli, hogy a maszekoknak mi majd teret engedünk. Eljöttem tőle. Vettem föl hitelt, és elkezdtem építeni ezt a pékséget, amit lát. Ez már 84-ben volt. Először téglakemencét építettem, de aztán nem győztük már a termelést, mindenki maszek kenyeret akart enni. Akkor beállítottam egy alagútkemencét, azzal már győztük ugyan, de addigra a konkurencia is megerősödött. F?-fa-virágnak is elkezdtek iparengedélyt adni, azoknak is, akiknek szakmájuk se volt, és a kenyeret csak a boltban látták. Képzelje, milyen kenyeret csináltak. Itt ma huszonhárman dolgoznak a kezem alatt. Velem dolgozik a feleségem is. Ötven üzletbe szállítunk. Hajnali háromkor indulnak innen a friss kenyérrel a kocsik, a reggeli nyitásra már az üzletekben a kenyér. Ezt csak éjszaka lehet csinálni. Délután kezdjük a munkát, hogy hajnalra elkészüljünk. Van egy nappali és egy éjszakai műszakom is. 

– Mi pihenteti leginkább?

– A horgászás és a díszmunka teljesen megnyugtat.

– Mi az a díszmunka?

– Engem már többször elneveztek tésztaszobrásznak is. A tárgyaknak, amiket készítek, ehetőeknek kell lenni, de nem lehet benne kovász.

– Hogyan jött ez a szobrászkodás?

– A katonaság alatt vettem észre, hogy van kézügyességem. Legelőször a főnökeim által adott témára csináltam tésztából egy kis alkotást. 

– Mi volt az a téma?

– A gabona dicsérete. Június 29-ére, Péter-Pál-napjára kellett megcsinálni. Akkor indul az aratás. Különböző szín? tésztákból gyúrtam egy kis malmot, ahogy aratnak az emberek kombájnnal, ahogy őrlik, miegymás. 

1998-ban már Párizsban voltam a világbajnokságon. Ott tizenkét erős csapatból a hetedik helyet szereztük meg, mi voltunk egyedül Kelet-Európából. Múlt héten jöttem haza egy versenyről Walesből. Öt termékkel neveztem be meg egy díszmunkával. Az utóbbival első lettem. 

– Az unióba való belépés változtat majd valamit az üzletén, munkáján, jövedelmén?

– Nekünk is fölállítottak egy mércét. Ki kellett alakítani a HCCP-t, ami egy minőségbiztosítást jelent. Ez vonatkozik az épületre – külön öltöző, külön ebédlő, külön dohányzó stb. – és a technológiára is. Nagy beruházás volt, az elsők között csináltam meg. Csak a papírmunka másfél millióba került. A beruházás kilencbe. 

– Támogatást kapott hozzá?

– Hétszázezer forintot kaptam a Földművelésügyi Minisztériumból, a többi a saját pénzemből ment. Jöjjön, megmutatom az üzemet.

(Egy hatalmas, kétrészes kemence előtt állunk, ami ontja a meleget.)



"Péter-Pál-napjára készítettem az első tésztaszobromat"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!