hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszélgetés Révész Jánossal
Az előítélet sohasem igaz

2003. 05. 26.
Révész János tavaly forgatta első filmjét Jobb a Fradi címmel. A felvételeken többnyire a hírhedt B-közép szektor szurkolóit láthatjuk, amint rasszista, antiszemita, obszcén rigmusokat üvöltve biztatják kedvenceiket. A film komoly szakmai elismerést aratott, Tolerancia-díjat nyert. Révész János tizenhét éves. Cigány.



"Egy ilyen komoly téma engem is csiszolhat mint embert" Fotók: Somorjai L.

– Úgy hallottam, azért jársz délutánonként dolgozni, mert a következő filmedhez gyűjtöd a pénzt. 

– Igen.

– Elmondanád bővebben? 

– A konkurenciához, a McDonald\'s -hoz járok – most ugye a Burger Kingben beszélgetünk – havi negyvenötezerért.

– Iskola után?

– Igen, háromtól kilencig. 

– Azért ez elég húzós.

– Eléggé. De muszáj.

– Miről fog szólni a film?

– A vakokról. A Vakok Intézetébe szeretnék elmenni és forgatni.

– Akkor kezded el a forgatást, amikor összejön a pénz?

– Hát igen, úgy szeretném. Mondjuk kamerát tudok kölcsön kérni, de a stúdióra, a nyersanyagra, a szállításra kell pénz. Meg én is pénzhiánnyal küszködök. 

– Mennyi pénznek kell ahhoz összejönni, hogy el tudd kezdeni a munkát?

– Egy olyan ötvenesnek.

– Mekkora a teljes költségvetés?

– Szerintem százezer forint körül lesz.

– Miért nem fordulsz támogatásért valamilyen alapítványhoz vagy minisztériumhoz? 

– Lekéstem a pályázatokat, mert szinte mindenhol április végén volt a beadási határidő. 

– Miért éppen a vakokról forgatsz filmet? 

– Nap mint nap az 1-es villamossal megyek iskolába, pont a Vakok Intézete előtt, és látom őket, ahogy felszállnak. Látom, hogy hogyan élnek, hogyan élik meg a betegségüket. Másrészt idén a hátrányos helyzetűek európai éve van, ez is közrejátszott a választásban. De az is, hogy egy ilyen komoly téma engem is csiszolhat mint embert. 

– Hol tanulsz?

– A Bródy Imre Gimnáziumban, harmadik évfolyamon. Ez egy általános gimnázium, de vannak különböző művészeti ágak: plasztika, rajzolás. Én személy szerint videó fakultásra járok. 

– Filmrendező szeretnél lenni?

– Inkább operatőr.

– Nem kisebbek a lehetőségei egy operatőrnek, mint egy rendezőnek? 

– Talán igen, de egy dokumentumfilmhez nem kell annyi ember. Fogok magam mellé keresni egy riportert, és együtt csináljuk meg a filmet. Nem az a lényeg, hogy ez az én filmem, hanem hogy jó legyen. 

– A Jobb a Fradi forgatásánál te hívtad magad mellé Szirmai Norbertet vagy ő téged? 

– Egyik sem, hanem együtt tanultunk a Fekete Doboz Alapítványnál. 2001 decemberében indult egy tanfolyam PHARE-támogatással, hátrányos helyzetű, illetve roma fiatalokat a médiába címszóval. Az volt a cél, hogy képzésben részesítsék őket, vagyis minket, mert ugyebár a médiában nincs jelen túl nagy számban a kisebbség. Ez egy június közepéig tartó kurzus volt, ahol elméleti oktatásban részesültünk, ezenkívül kellett csinálni egy egyperces et?döt és egy vizsgafilmet. A vizsgafilmünk lett Norbival a Jobb a Fradi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!