hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politika is fertőzhet
Dr. Ternák Gábor főorvos, Pécs. A jobboldali kihívó

2002. 10. 14.
– Ön virológus. Nagyon úgy tűnik, hogy a munkája a következő években, évtizedekben, de akár hónapokban is nagyon fel fog értékelődni.– Jól mondja. Sajnos számos szakember is így gondolja. Magyarországon az egészségügyet még ma is ipari tevékenységnek próbálják feltüntetni, ahol egészségtermelés folyik. A megboldogult szocializmus idején volt az állatoknál elletési terv, meg trágyázási terv. Most már nekem is tervezni kell a betegségeket, és ki kell kalkulálnom hónapokra lebontva, hogy hány darab vírus fog támadni. Hát ez egy nonszensz. A kórokozók és vírusok nem fogják nézni az én kimutatásaimat. 



Dr. Ternák Gábor. Laboratóriumból a közéletbe Fotó: Somorjai L.

– Pedig én is azt kérdezném magától, meg lehet-e állapítani, vagy lehet-e következtetni arra, hogy milyen járványok, vírusok támadhatnak a következő években?

– Erre nem lehet válaszolni. Azt viszont komolyan kell venni, hogy a közeljövőben olyan baktériumok terjednek el, amelyek abszolút ellenállók lesznek a legtöbb antibiotikummal szemben, erre kéne komolyan felkészülni. Az EU-ban egy orvoscsoport ezen már dolgozik.

– Ez mivel lehet összefüggésben?

– A rengeteg antibiotikum fogyasztásával. Újabban állati takarmányozásnál is alkalmaznak antibiotikumokat. Dániában egy disznótenyésztő például megfertőződött saját disznóitól. Olyan szalmonellaszepszist kapott, amit nem tudtak gyógyítani. Gyorsan meg is halt. 

– Mitől függ az, hogy egy-egy vírus vagy járvány annyira megerősödik – mint amilyen annak idején a spanyolnátha néven elhíresült influenza volt –, hogy akár egy földrészt is képes megtizedelni hónapok alatt?

– A vírus mutációjától. A vírus megváltozik, és olyan goromba lesz, amilyen a spanyolnátha volt. A biológiai fegyvereket is így csinálják. Tudósok, professzorok laboratóriumokban úgy próbálják megváltoztatni ezeket a vírusokat, hogy a lehető legvadabbak legyenek. Képzelje csak el, ha az AIDS vírusa úgy terjedne, mint a nátha. Az emberiség már kihalt volna. 

– Ön a világ számos háborújában ott volt, ahol biológiai fegyvert vetettek vagy vethettek volna be. Van realitása annak, hogy egy vezető vagy egy terrorista teljesen behülyül, és megnyomja azt a gombot, mely beindítja a biológiai fegyverrel töltött rakétát, amitől a fél világ elpusztul?

– Nézze, a mustárgázt az első világháború óta használják. Meggyőződésem, hogy azért nem merik a maga által említett biológiai fegyvereket bevetni, mert ezek a vírusok nem tudják még azt, hogy ki a barát, és ki az ellenség.

– Nem értem. 

– Mikor az anthraxszal végeztek kísérleteket egy skót szigeten, a spórától az odaterelt birkák mindig megdöglöttek. Csakhogy ugyanez nem volt megbeszélve a fölöttük elhúzó vándormadarakkal, és azok visszavitték a spórákat Skóciába, és ott is kidöglöttek a birkák. Puskával tudom, kire lövök, a biológiai fegyverrel nem. Az kontrollálhatatlan. 

– Az Öböl-háborúban Szaddam Huszein miért nem vetette be?

– Az amerikaiak azonnal szétbombázták az irakiak kommunikációs hálózatát, és Szaddam már a parancsot sem tudta kiadni. Másrészt közölték vele, hogy ha ezt megteszi, azonnal megkapja a neutronbombát, és Irakból semmi nem marad. Szerénységből Szaddam a rakétáit Al-Huszein rakétáknak nevezte el. Már be voltak töltve, és külön gondoskodott arról, hogy hűtöttek legyenek, hogy a becsapódáskor keletkező hőtől ne semmisüljenek meg a biológiai anyagok. Az anthraxtól a legvadabb anyagokig minden be volt már töltve. Ezekben a biológiai fegyverként alkalmazott kórokozókban olyan elképesztő pusztító energia van, amit egyelőre el sem tudunk képzelni. Tartok tőle, hogy a jövőben olyan szcenáriók fognak történni, amiket a hollywoodi vírusos rémfilmekben látunk. Ez ellen tudniillik nincs valóságos védekezés.

– Se gázálarc, se tabletta, se injekció?

– Teljesen légmentes szkafander, amiket ezekben a filmekben néha látni. Ez talán megvéd. De hatmilliárd szkafandert nem lehet szétosztani.

– Természetes úton hogy áll meg egy ilyen fertőzés?

– Úgy, ahogy a pestisjárvány, meg a többi nagy járvány annak idején. Fél Európa kihal, s aztán elmúlik magától. Amikor kihal az arra fogékony populáció – például ötszázmillió ember – akkor megáll a fertőzés. 

– Az Öböl-háború idején mik voltak a legveszélyesebb pillanatai?

– A háború legutolsó Scud rakétájának röppályája alatt voltam, a ház tetején teregettem, pont jött az épülettel szemben, s aztán kicsit túlment. Körülbelül nyolcszáz méterre a házunktól telibe vágott egy amerikai raktárépületet. Pár órával előtte érkeztek oda Pennsylvániából az önkéntesek, éppen ettek. Negyvenen azonnal meghaltak, és kilencvenen megsebesültek. Mire a tetőről lementem a szobába, ez két perc lehetett, a CNN már mutatta is a raktárt, meg a mi házunkat is. Hogy hogy a csudába, ne kérdezze. 

– Ezek alacsonyan repülő rakéták?

– Nem, ezek olyan ballisztikus rakéták, amiket fellőnek a francba, s aztán valahol leesik. Ez Dahreinben, az amerikai hadsereg legnagyobb bázisán volt, ezer repülővel, amik kétpercenként szálltak fel, hatalmas kikötővel és hadigépezettel. Ez a város volt Szaddam egyik fő célpontja, lőtte a Scudokat rakásra. Ezeket az amcsik a Patriot rakétákkal semlegesítették. Ez volt az egyetlen, ami talált, ennél az utolsónál a Patriot komputerrendszere bedöglött, így nem tudták lelőni.

– Kint volt most Afganisztánban is?

– Nem, most már öreg vagyok, mindjárt 57 éves.

– És Irakba, ha kitör a háború, kimegy?

– Remélem nem, hacsak nem zavarnak.

– Akkor mit csinál mostanában?

– Rohangálok, most is csak a városon belül. Kampányolok mint polgármesterjelölt. Mint jobboldali polgármesterjelölt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!