hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szívből adtak új szívet
A fél ország megmozdult

2001. 12. 02.
Két héttel ezelőtt olvashatták Az államnak nincs szíve cím? interjúmat. Röviddel utána szinte a fél ország megmozdult az életért megrendítő küzdelmet folytató zalai kisfiúért. Sikeresen.

Emlékeztetőül egy rövid részlet a fent említett cikkből:

"Tizennégy évvel ezelőtt megszületett szívbetegséggel egy kisfiú. Betegsége mára olyan súlyossá lett, hogy csak szívátültetéssel menthető meg az élete. A döntésre jogosult Országos Kardiológiai Intézet nemet mondott a beavatkozásra. Ezzel a kisfiú halálos ítéletét írta alá. Az aláírók olyan emberek voltak, akiknek semmi közük a szívsebészethez. Gyuszika gyakorlatilag haldoklik." (Papp Lajos szívsebész professzor) 

Apa: A grazi egyetemi klinikán Müller professzor úr jó eséllyel meg tudná operálni. Nyolcmillió forintba kerülne. De a donorvárólistára már akkor is felkerülhetne, ha egy anyagilag hiteles személy vagy cég kezességet vállalna, hogy kifizeti. Tudja, több évtizede fizetem pontosan az sztk-t, az adót, és most, amikor nekem kéne hogy visszafizessenek, azt mondják, nem, otthagynak. A tb múltkor támogatott egy olyan műtétet, amikor a férfiből nőt csináltak, a pasas nő akart lenni, és átoperálták, érti, csak azért, hogy ülve tudjon hugyozni, kifizettek nekik jó pár milliót, érti ezt? Vajon milyen orvosi bizottság döntötte el ezt, mondja meg nekem?


– Gyuszika, hogyan telik egy napod mostanában, iskolába nem jársz, gondolom?

Anya: Már egy éve nem jár, ahhoz nagyon gyenge és a fertőzéstől is óvni kell. 


– Reggel hánykor kelsz fel?

Gyuszi: Hatkor…


– Utána mit csinálsz?

Gyuszi: …Teát főzök…


– Aztán?

Anya: Utána teát főzünk és megreggelizünk. Aztán ő főzi a levest is, azt mondja: Én főzök, anya…, ugye Gyuszika, azt mondod?


– Te főzöd az ebédet?

Anya: Igen, a levest ő főzi. Ezt a süteményt is ő csinálta, végül is ez almáspite, tessék megkóstolni, odatettem, ugye te csináltad, Gyuszikám?


– Mikor tanultál meg főzni?

Anya: Most, mióta itthon van, ugye Gyuszika, mióta itthon vagy, a leveseket főzi a legjobban, jön a főorvosnő, és azzal együtt főznek, a Nagykárolyi Márta főorvosnővel, ugye Gyuszika, a múltkor megleptek bennünket csigával, nagyon finom volt, a Sparból hozta a főorvos asszony (az apa sírni kezd), nagyon ügyes ám a Gyuszika, karácsonykor ilyen kis minikarácsonyfát csinál, arra sorosan összeköti az égőket, és akkor (az asszony most veszi észre hogy a férje sír) …és akkor… (Hirtelen megfogja a gyereket és kiviszi. Egyedül maradok az apával. Ő töri meg a csendet.)

Apa: Maga egészséges?


– Igen. Még kórházban sem voltam soha.

Apa: Látja, én sem. Az én kisfiamnak meg már az is boldogság ha pisilni tud. Mondja meg… mondja meg nekem…, miért van ez így?


– Nem tudom.

Apa: Tudja, nem mondom én, hogy nem volt szép az a tűzijáték, de ha pár perccel rövidebb lett volna, a kis..fi..am… él…hetne.

***

Már a megjelenést követő napon telefonon kerestek a szerkesztőségben: segíteni szeretnének. Legtöbben pénzzel, ki sokkal, ki kevesebbel.

Kis nyugdíjból élő tanítótól művészeken át ismert üzletemberekig. A pénz összejött.

Azért közlöm a névsort (már aki ehhez hozzájárult), hogy ily módon is tisztességet adjak, köszönetet mondjak nekik, a család nevében is:



Szekeres László üzletember, a KISOKOS tulajdonosa (Sopron)

Farkas Imre, a ZALAHÚS Rt. elnök-vezérigazgatója (Zalaegerszeg)

Tompich Tibor vállalkozó (Budapest)

Bajor Imre színművész
(Budapest)

Müller Erzsébet tervező (Pécs)

Horváth Zoltán vállalkozó (Pécs)

Bodonovics János nyugdíjas (Pécs)



***


Szekeres László 



– Miért jutottál arra az elhatározásra, hogy kifizeted a nyolcmillió forintos műtéti összeg nagy részét?


– Először is nagyon szomorúnak tartom, hogy magánembereknek kell olyan dolgokat megfinanszírozni, ami maximálisan az állam feladata lenne. Ez sajnos nem egyedi eset. Vannak emberek, akik évtizedeken át fizetik a társadalombiztosítást, hogy mikor bajba kerülnek, ennek fejében állami, kórházi segítséget kapjanak. Fel vagyok háborodva. Sok emberrel beszéltem e kisfiú történetéről. Többen ismerőseim közül meg vannak ijedve, ha esetleg ők kerülnének bajba, vagy a hozzátartozóik, vajon fog-e rajtuk segíteni ez az állam. Többen meg vannak arról győződve, hogy nem. Felteszik a kérdést, akkor minek fizetik a nem kevés társadalombiztosítást? De a konkrét kérdésedre válaszolva: megindult a szívem, és mélyen megrendültem az interjú elolvasása után. Végiggondoltam, hogy pár millió forinton múlik ennek a kisgyereknek az élete, és egyszer csak úgy éreztem, segítenem kell. 


– Volt már példa rá, hogy hasonló esetekben is a zsebedbe nyúltál?


– Ennyire komolyan, ilyen helyzetben még nem segítettem, de mivel elég jelentős céget vezetek, hetente három-négy megkeresés is érkezik hozzám.


– Egy gyerek életben maradása nagyrészt a te hozzáállásodon, segítségeden múlik. Jelent-e ez neked a segítségnyújtás örömén kívül valami mást is?


– Mindenképpen. Ha a műtét sikerül – és reményem szerint sikerülni fog –, és ez meghosszabbítja ennek a kisfiúnak az életét, vagy adott esetben teljesen helyreállítja, akkor ez mindenképpen egy fantasztikus érzés, élmény és esemény lesz az én életemben is.


– Meglátogatod majd a grazi kórházban?


– Persze, egészen biztos. Sőt, ha megmondod nekem Gyuszika pontos címét, a következő héten meg is fogom keresni őt személyesen a falujában.



***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!