Kereső toggle

Van Isten - Objektív elmélkedés karanténban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Azt mondja a balgatag az ő szívében: nincs Isten.” (Zsolt 14:1) Feltűnő, hogy a Zsoltáros szerint az ateista nem hitetlen, hanem balgatag, azaz ostoba, vagyis hamis állítása  mögött nem a szubjektivitás ellenőrizhetetlen tartományába eső – s így lezárhatatlan vitákat generáló – hitbeli kérdés, hanem objektíve kimutatható gondolkodási hiba áll.

Ez adta az ötletet Anselmus középkori filozófusnak, hogy Isten létezését logikai érveléssel próbálja bizonyítani ontológiai (lételméleti) istenérvében, kimutatva, hogy a „nincs Isten” állítás logikai ellentmondást tartalmaz, azaz képtelenség és ostobaság. Más szavakkal szólva: Isten létezése nemcsak szívünkkel hihető, hanem elménkkel tudható is.

Ez már akkor is számos keresztényt meghökkentett, akik gyanakodva fogadták érvelését, mondván: Pál apostol a hitet (pisztisz) a szívben helyezi el, nem az értelemben, a tudásban (gnószisz), és ha Isten létezését a tudás tárgyává tesszük a hité helyett/mellett, vajon nem fogja-e ez gyengíteni a hit jelentőségét az ember megigazulásában? Hiszen nem a tudás üdvözít, hanem a hit, azaz a bizalom.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: