Kereső toggle

"A világ nem így fog véget érni"

– állítja a járványról könyvet író amerikai teológus szerző

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megérti a vallásszabadság miatt aggódókat, de nem ért egyet azokkal, akik mások életét veszélyeztetik nyilvános istentiszteletekkel – erről is beszélt az egyik legismertebb amerikai keresztény rádiós műsorvezető, Dr. Michael L. Brown lapunknak. A zsidó származású messiáshívő Brown szerint történelmi tapasztalat, hogy válság idején megerősödnek az antiszemita vérvádak, ezt láthatjuk a koronavírussal kapcsolatban is.

Napokon belül megjelenik az új könyve, amit a koronavírus-járvány kapcsán írt. Ez egy vadonatúj mű?

– Igen, teljesen új. Március másodikán írtam egy cikket, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon ez a járvány a Jelenések könyvében megírt csapások egyike-e? A válaszom az volt, hogy nem. Ez nem a világvége, de egy súlyos válság jele lehet. Ezt követően beszéltem a Charisma magazinnal, akik azt mondták, hogy miért nem írom meg ezt részletesebben könyv formában? Két hét alatt készültem el, olyan módon akartam megírni, hogy ne csak a járvány idején, hanem azon túl, más jövőbeli megpróbáltatások idején is érvényes legyen az üzenete.

Nagyon sok értelmezés, magyarázat, megfejtés kering az interneten, amelyek kifejezetten az apokalipszishez kötik a most zajló járványt. Miért biztos abban, hogy ezek tévednek?

– Előfordulhat, hogy a járvány része azoknak a jeleknek, amelyekről Jézus beszél a Máté evangéliuma 24. fejezetében, és más párhuzamos evangéliumi részekben, mint nyomorúságok kezdetéről és szülési fájdalmakról. Ezek hosszú időn át elhúzódhatnak, de Jézus azt mondja, hogy ez még nem a vég. Ha megnézzük a Jelenések könyvében szereplő csapásokat, láthatjuk, hogy azok sokkal intenzívebbek, nincsen rájuk védőoltás vagy gyógymód. Amikor ezek zajlanak, Isten már a haragját tölti ki a bűnben élő világra, amely elutasítja a megtérést. A mostani helyzetben az emberek nem kaptak világos előzetes figyelmeztetést, hogy térjenek meg, különben elkövetkezik ez a csapás. Gondoljunk csak bele abba, hogy ha az elmúlt 12 hónapban világszerte profetikus üzenetek hangzottak volna el arról, hogy hagyjatok fel a bűnös életmódotokkal, különben lesújt a koronavírus – ha így történt volna, akkor az egész világ tisztában lehetne azzal, hogy ez Isten ítélete. De nem ez a helyzet. Úgy gondolom, hogy amikor a Jelenések könyvének a csapásai elkövetkeznek, azok sokkal nagyobbak lesznek, és prófétai üzenetek fogják megelőzni a bekövetkezésüket. Másrészt szerintem még sok munka van hátra az evangélium hirdetése terén, mielőtt eljönne a vég. Több mint kétmilliárd ember él, akik nem is hallották Jézus nevét. Ezért sem gondolom, hogy az utolsó perceket számlálnánk.

Van olyan vélekedés is, miszerint épp ellenkezőleg, az egész járványt túlreagálták, hogy megrémítsék az embereket és a nagyhatalmak egy világkormányt kényszeríthessenek rá a nemzetekre. Erre hivatkozva vannak, akik nem akarják követni az előírásokat, és másokat is erre biztatnak. Nekik mit üzenne?

– Három dolgot mondanék nekik. Nyilván vannak túlzások a reakciók között. Olvashattunk becsléseket arról, hány millió ember fog meghalni a járványban, amelyek szerencsére egyértelműen tévesnek bizonyultak. Az is lehetséges, hogy némely ilyen közlés célja a félelemkeltés volt. Másodszor, kétség nélkül vannak kormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek, akik ki akarják használni ezt a válságot a saját céljaik számára, akár valamilyen egyvilág rendszerről van szó, vagy a társadalmak feletti szorosabb ellenőrzés kiépítéséről. Abban biztos vagyok, hogy Trump elnök nem tartozik közéjük, mert ő erőteljesen kiáll a vallásszabadság védelmében és ellenzi bármilyen globális hatalmi hálózat létrehozását. Harmadszor azonban elmondanám, hogy egy nagyon fertőző és veszélyes vírusról van szó. Ismertem személyesen olyanokat, akik belehaltak ebbe a betegségbe. Vannak olyan vallásos zsidó közösségek, akiket ez a vírus szó szerint megtizedelt. Ismerek olyan evangéliumi prédikátorokat is, akik meghaltak a járvány során, barátaim vagy a barátaim barátai voltak. Minden erőfeszítés ellenére ez a fertőzés tízezrek életét követeli. Biztos vagyok benne, hogy ha nem vennénk ezt ilyen komolyan, akkor az áldozatok száma még magasabb lenne.

Tehát nem ért egyet azokkal a lelkészekkel, akik a figyelmeztetések ellenére nagy létszámú összejöveteleket tartanak…

– Nem értek velük egyet. Elismerem, hogy némelyek közülük őszintén aggódnak a vallásszabadság elvesztése miatt. Tiszteletben tartom ezt a szempontot. Figyelnünk kell arra, nehogy ezek a korlátozások túl messzire menjenek. De úgy gondolom, hogy akik ilyen istentiszteleteket tartanak, elfeledkeznek az embertársaink iránti szeretetről. Ha a gyermekünk bárányhimlős, vagy más fertőző betegsége van, akkor otthon tartjuk. Nem visszük el a gyülekezetbe vagy más családhoz vendégségbe, és felelőtlenségnek tartanánk azt, ha valaki így tenne. A Példabeszédek 22,3 azt mondja: „Az eszes meglátja a bajt, és elrejti magát; a bolondok pedig nekimennek és kárát vallják.” Tudom, hogy vannak olyan hívők, akiknek semmi bajuk nem lesz a vírustól, családtagjaik közül azonban lehet, hogy mások súlyosan megbetegszenek. A nagy létszámú összejövetelek figyelmen kívül hagyják a hatósági rendelkezéseket is. Egy nagy washingtoni gyülekezet március közepéig változatlan formában tartotta az istentiszteleteit, kezet fogtak, megölelték egymást. Három héten belül több tucat hívő megbetegedett, és ketten azóta el is hunytak. Mindegy, hogy neked nincsenek tüneteid, ettől még megfertőzhetsz másokat. Ha a kormány túl messzire megy, akkor fontos szólnunk, ebben az esetben azonban önként korlátozzuk saját magunkat, mert szeretjük az embertársainkat.

Azt is láthatjuk ezekben a napokban, hogy ateisták úgy érzik, a járvány őket igazolja, különösen az Ön által is említett tragikus halálesetek, amelyek hívőket sújtottak. Mit válaszolna azoknak, akik azt mondják, lám, Isten nem hallgatja meg a hívőket és nem is törődik velük.

– Látnunk kell, hogy az ilyen időkben nagyon sokan fordulnak Isten felé. A statisztikák azt mutatják, hogy vannak, akik most imádkoznak, pedig máskor nem teszik ezt. Az amerikaiak 44 százaléka úgy gondolja, hogy ez a járvány „ébresztő Istentől”. Nem félünk a haláltól úgy, ahogyan a világ fél, van olyan reménységünk, ami a világnak nincs, ezért sem esünk pánikba. Figyelnünk kell arra is, hogy vannak, akik csodálatos módon gyógyultak meg a vírusból, hallottunk erről bizonyságokat. A járvány csak azt bizonyítja, amiről a Biblia is beszél, miszerint egy bukott, kétségbeesett világban élünk, amelyet az emberi bűnök miatt sok csapás gyötör. Nincs más, akihez fordulhatnánk, mint Isten. Az ateistáknak sincs más segítségük, és a jövőben ennél sokkal rosszabb dolgok is történnek majd, amelyekkel szemben az emberiség semmit nem tehet, csak térdre esve kiálthat kegyelemért Istenhez.

A középkorhoz hasonlóan a járvány újra megerősítette az antiszemitizmust (lásd a mellékelt tanulmány borítóját az új jelenségről – a szerk.). Ahogy hajdanán nagyon gyorsan a zsidókat kezdték vádolni, hogy megmérgezik a kutakat, úgy ma is az iráni vezetők, de sokan nyugaton is, azt állítják, hogy a vírust a zsidók fejlesztették ki, hogy uralkodhassanak. Mit lehet tenni ezzel a hangulatkeltéssel szemben?

– Számítani lehetett erre, hogy ha lesújt egy új járvány, vagy megjelenik egy új vírus, akkor az antiszemiták a zsidókat fogják vádolni. Száz esetből százszor megtörténik ez. Sajnálatos módon, ha a zsidók fejlesztették ki a vírust, akkor azt elfelejtették kitalálni, hogyan lehet megállítani. Mert zsidók éppen úgy meghalnak benne, mint bárki más. Sőt, a vallásos zsidók nagyobb arányban vesztik életüket a járvány során, mert nagy családok élnek együtt szoros helyen, mások pedig nem hajlandók betartani a gyülekezési tilalmakat, és ezért többen fertőződnek meg közöttük. Annyit tehetünk, hogy megmutatjuk, a történelem során mindig is ez történt, akár a fekete halálról, akár másfajta válságról volt szó. Továbbá mutasson ezekre a vádakra valaki konkrét bizonyítékot. Mert mások azt mondják, hogy a vírust Kínában fejlesztették ki, megint mások szerint az 5G sugárzás miatt mutálódott, a harmadik vélemény azt állítja, hogy fertőzött denevéreket ettek meg és onnan terjedt át emberre, megint mások szerint nyilvánvalóan Amerikában állították elő a fertőzést okozó vírust. Miért kellett Izraelnek szinte az egész társadalmát és gazdaságát lezárni a járvány miatt, ha a zsidók találták ki az egészet? Ironikus módon, ha Izrael előállna egy gyógymóddal, akkor az antiszemiták azt kiáltanák, hogy lám, itt a bizonyíték, hogy Izrael találta ki a vírust, hiszen az ellenszert is ők ismerik. Józan érvek ezen aligha segítenek, csak imádkozhatunk azért, hogy az emberek megszabaduljanak az ilyen téveszméktől.

Hagyjuk is az összeesküvés-elméleteket. Mi a helyzet azonban az amerikai elnökválasztással? Ezt is alaposan megkavarta a járvány, a demokrata előválasztást például teljesen lefújták, igaz nagyjából addigra el is dőlt, hogy Biden lesz Trump ellenfele novemberben – már ha meg tudják tartani a választást. Hogyan látja: bajban van Trump, akinek az újraválasztását két hónapja még kritikusai közül is sokan valószínűnek tartották?

– Nehéz lenne ezt most megmondani. Nem tudjuk ugyanis, hogy mi történik egy hónap vagy két hónap múlva. Azt mondhatjuk, ha túlesünk a járványon anélkül, hogy a halálesetek száma olyan magas lenne, mint azt a pesszimista előrejelzések jelezték, és viszonylag gyorsan megindul a gazdaság helyreállása, akkor úgy vélem, hogy Trump könnyen nyer novemberben. Bármilyen sokan gyűlölik is őt, és szeretnének megszabadulni tőle, a támogatói bázisa nagyon erős. Igaz, korábban a nagyon erős gazdaság szólt talán leginkább mellette, amiből a kisebbségek is előnyösen részesültek. Most nem egyértelmű, hogy ez miként állhat helyre. Mégis, azt gondolom, hogy ha viszonylag gyorsan túljutunk ezen a válságon, és elkezdődik a gazdaság talpra állása, akkor továbbra is Trump az esélyes. Joe Biden, a volt alelnök valószínűleg nem a legerősebb demokrata jelölt. Nincs nagy lelkesedés körülötte, és sokan úgy gondolják, hogy a kora miatt sem a legjobb választás egy válságidőszakban. Előfordulhat, hogy végül még a választás előtt lecserélik Andrew Cuomo New York-i polgármesterre vagy valaki másra. Ez nagyobb kihívást jelenthet Trump elnök számára. Ha viszont a járvány jelentősen elhúzódna, akkor az egész választási folyamat nagyon nehézzé válik. Trump elnök választási tömeggyűléseket tartott 2016-ban és a közelmúltban is, ami most elképzelhetetlennek tűnik. Ugyanígy a demokrata és republikánus jelölőgyűlések is veszélybe kerülhetnek. Egyik oldal sem lehet magabiztos, mert nem tudjuk, mit hoz a holnap.

 

 

Olvasson tovább: