Kereső toggle

„Nem lesz melegházasság Szlovákiában”

Az új szlovák kormány konzervatív értékekre épít

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szlovákiai választásokon győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja (OL’ANO) olyan kormányt kíván alakítani, amely kiáll a konzervatív értékek, köztük a bibliai családmodell mellett, valamint barátként és szövetségesként tekint Magyarországra. A leendő egészségügyi miniszter, Marek Krajci számára természetesen a járvány leküzdése az első feladat.

Az OL’ANO nem új párt, mégis most sikerült megháromszoroznia a szavazatai számát 2012-höz képest. Mi az oka ennek a rendkívüli eredménynek: a politikájukon változtattak vagy a választók értették meg sokkal jobban most az üzenetüket?

– Az utóbbi: a korrupció a társadalom egyik rákfenéje. Ellehetetleníti az igazságszolgáltatást, deformálja a piacot, elhajlítja a szabályokat, tisztes cégek befektetését akadályozza, elüldözi az országból a fiatalokat. Az emberek tudatosították, hogy a társadalmunknak muszáj leszámolnia azokkal, akiknek ez a rendszer megfelelt, és évekig kihasználták a saját meggazdagodásukra. Ha ez nem történik meg, Szlovákia nem lehet sikeres ország. Igor Matovič és az OL’aNO- mozgalom az elmúlt 10 évben hitelesen  harcolt a korrupció, a kliensrendszer ellen, leleplezte annak eseteit, rámutatott a  politikai elit maffiamódszereire. Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása megrendítette az embereket, akik ráébredtek, hogy mennyire fontos a jelenlegi politikusok hatalomgyakorlási módszereitől megtisztítani az országot.

A kampány alatt is folyamatban levő bírósági tárgyalások ezt a tényt csak megerősítették. Más pártokkal szemben minket nem közvélemény-kutatások irányítanak, és nem vesszük igénybe marketingügynökségek tanácsait sem. Együtt hozzuk a döntéseket, az ötleteket megtárgyaljuk, illetve bízunk Igor Matovič pártelnök megérzéseiben és ösztöneiben. Ő erős szociális érzékenységgel bír, bele tud érezni az egyszerű emberek helyzetébe, és nagyon kreatív. A sajtótájékoztatókon nagyobb felkészülés nélkül beszél, természetesen, szívből. Az emberek érzik, hogy a legjobbat akarja nekik, és ezt őszintén gondolja. Természetesen sokan csodálják a bátorságát is, hogy egyenesen és félelem nélkül a nevükön nevezi a dolgokat. Nagyon örülünk, hogy polgárok a változás iránti reményüket most mibelénk vetették. Hiszem, hogy megfelelő szakmai felkészültséggel bírunk ahhoz, hogy ne okozzunk nekik csalódást.

Kik a lehetséges koalíciós partnereik a kormányban? Vannak olyanok, akiket eleve kizárnak a tárgyalásokból?

– Természetesen a volt koránypárt, a Smer és az LSNS (a szélsőjobboldali A Mi Szlovákiánk Néppárt – a szerk.) kizárva. Erős kormány kialakítására törekszünk, amely alkotmányos többségre támaszkodik majd a parlamentben. Ezért tárgyalunk a három másik demokratikus párttal – amelyek a Sme Rodina (Család vagyunk), az SAS (Szabadság és Szolidaritás) és a Za  Ludi (Az emberekért) pártok.

Mi lesz az első teendő, amit a kormányalakítás után napirendre kivánnak venni a reformprogramjukból?

– Mindenekelőtt is meg kell küzdenünk a koronavírussal. A gyorsan terjedő COVID-19 járvány Szlovákiát felkészületlenül érte, a leköszönő kormány elhanyagolta a vírus elleni harcra való előkészületeket. További prioritásunk lesz természetesen a társadalom jogtalanságoktól és korrupciótól való megtisztítása. Vissza kell adnunk a polgároknak a rendőrségbe és a bíróságokba vetett bizalmat, meg kell reformálnunk az egészségügyet és az iskolaügyet is.

A korrupció elleni harc népszerű választási ígéret, de megvalósítani annál nehezebb. Hogyan változtatnák meg Önök a dolgokat?

– Mindig a fejétől bűzlik a hal. Először meg kell tisztítanunk a közhivatalokat a korrupt hivatalnokoktól, és felelősségre kell vonnunk az oligarchákat és a velük együttműködő politikusokat. Az új miniszterelnök, Igor Matovič egy korrupcióellenes egységet is fel akar állítani, amely felelősségre vonhatja majd az új minisztereket és a stábjaikat is.

Az OL’aNO családbarát és életpárti közösség. Mit jelent ez a gyakorlatban? Bátorítani kívánják a fiatalokat arra, hogy házasodjanak és gyermekeket vállaljanak?

– A kampány során megígértük a választóinknak, hogy nem támogatjuk az azonos neműek házasságát, sem a gyerekek örökbefogadását azonos neműek által, nem engedjük a drogliberalizációt, továbbá nem nyúlunk a szociális juttatásokhoz, és nem változtatunk a Szlovák Köztársaság migránsokkal szembeni politikáján sem. Sok ember számára ezek a témák nagyon fontosak, ezért a Smer ezekre az ígéretekre építette a kampányát. Mi biztosítjuk a polgárokat, hogy ezekben a témákban nem lesznek változások. Bár az OL’aNO nem tisztán konzervatív párt, de legtöbb megválasztott képviselőnk konzervatív beállítottságú. Mindenesetre a családtámogatási politika az új kormány egyik prioritása lesz. A demográfiai mutatók kegyetlenek. Ha nem kezdjük el radikálisan támogatni a családokat, az egészségügyi és társadalombiztosítási rendszerünk a jövőben összeomlik. Ugyanilyen fontos a leszakadó roma közösségek szocializációja is. Szlovákiában mintegy 440 ezer roma él, a lakosságszám természetes növekedése elsősorban nekik köszönhető. Ha ezeken a területeken nem lépünk, akkor Szlovákia is, mint a nyugat-európai államok, a jövőben a gazdasági migránsok befogadására szorul majd.

Ezek szerint Önök is elkötelezik magukat a házasság „egy férfi – egy nő” koncepciója mellett?

– Igen. Ez áll az alkotmányunkban is. Ez volt az ígéretünk is a választóinknak: nem támogatjuk az azonos neműek házasságát, sem a gyermekek általuk való örökbefogadását.

Mi a koncepciójuk Európa jövőjéről? Több integrációt szeretnének vagy a tagállamok nagyobb szuverenitását?

– Az európai államok együttműködése nagyon fontos, de ugyanilyen fontos az egyes államok szabad döntésjoga az egyes elvi, illetve értékrendbeli kérdésekben. Másként az együttműködés nem fog menni.

Milyen pártokat tekintenek természetes szövetségeseiknek az Európai Parlamentben?

– Az Európai Néppárt (kereszténydemokraták), illetve az Európai Konzervatívok és Reformisták állnak közel hozzánk.

Mi az álláspontjuk az Izrael elleni bojkottkampánnyal kapcsolatban? És tervezik-e a szlovák nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe?

– Izrael témája nagyon közel áll a szívemhez. Elnöke voltam az Izrael Keresztény Szövetségesei Társaságának (Christian–Israeli Allies Caucus) a szlovák parlamentben. Ez a parlamenti képviselők által alkotott csoport Izrael támogatását tűzte ki célul. A csoport javaslatot is benyújtott a szlovák kormánynak a nagykövetségünk Jeruzsálembe helyezése tárgyában. Én személyesen továbbra is támogatni fogom Izraelt, és erősíteni akarom a szlovák-izraeli kapcsolatokat, és hiszem, hogy a kormánypárt képviselőjeként erre még több lehetőségem lesz.

Mi a víziójuk a V4 csoport tevékenységéről? Erősítenék az együttműködést a közép-európai országok között?

– A V4-ek országai a hozzánk kulturálisan és történelmileg legközelebb álló szövetségesek. Egymás mellett kell állnunk, segítenünk kell egymást, és együtt kell harcolnunk a közös értékeinkért.

Az új szlovák parlamentbe nem jutottak be a magyar kisebbséget képviselő pártok. Fel kívánják használni ezt a helyzetet arra, hogy a saját eszközeikkel erősítsék a bizalmat és együttműködést a szlovák és a magyar nép között?

– Az OL’aNO mindig jó kapcsolatokat ápolt a szlovákiai magyar pártokkal, mindig igyekeztünk együttműködni. Célunk a szlovákiai kisebbségek támogatása, pártunkban több magyar és roma nemzetiségű személy is van. Például Grendel Gábor szlovákiai magyar, aki második volt a választási listánkon, ő pártunk egyik jelentős személyisége. Magyarországra mint barátunkra és egyik legfontosabb szövetségesünkre tekintünk.

(Az interjú elkészítésében közreműködött Martin Melisko és Bugár Árpád)

Keresztény orvos Pozsonyból

Marek Krajčí 46 éves, Pozsonyban él feleségével, Kamillával és 5 gyermekével. 22 éve gyermekkardiológusként dolgozik a Szlovák Köztársaság Kardiológiai Központjában, amely az egyetlen olyan specializált intézmény az országban, ahol gyermekek született vagy szerzett szívbetegségeit gyógyítják. Több szakmai publikáció, esettanulmány és előadás szerzője illetve társszerzője. Aktívan támogatja a Gyermek Kardioközpont Alapítványt, illetve segíti a roma közösségekben-szükségben élő gyermekeket Szlovákiában, de Ugandában és Mianmarban is, mint a Szép Jövő és Remény Alapítvány kuratóriumának tagja. Alapítója és elnöke a Keresztények a városban platformnak, amely Pozsonyban több mint 30 keresztény közösséget és civil szervezetet fog össze. A platformon belüli munkájának eredménye több jótékonysági koncert, közhasznú, karitatív tevékenységek, rendezvények megszervezése. Ezek közül talán a legismertebbek a hajléktalanokat segítő tevékenységek, illetve a Szeretem a városomat fesztivál, amelynek keretében több száz önkéntes támogatja a szükségben levőket, iskolákat, óvodákat, nyugdíjas otthonokat, szociális intézményeket – parkokat, erdőket, tereket tisztítanak, korlátokat, padokat, játszótereket festenek.
Marek Krajčí tevékenységét a legmagasabb önkormányzati díjjal – a Szlovák Köztársaság fővárosa polgármestere díjával ismerték el 2014-ben a szükségben levő emberek önzetlen és hatékony segítéséért, melyet a különböző jótékonysági és önkéntes tevékenységek megszervezése által érte. A februári parlamenti választásokon újra parlamenti képviselőnek választották. 35 515 preferenciaszavazatot kapott, amelynek köszönhetően a 143. helyről került feljebb, bejutó helyre. Az előző parlamenti ciklusban az egészségügyi bizottság elnöke volt a szlovák parlamentben, illetve az OL’aNO egészségügyi árnyékminisztere posztját töltötte be. Nagy szakmai tekintélyt szerzett, az egészségügyi miniszter legnagyobb opponense volt, és ő a most alakuló kormányban az egészségügyi miniszteri poszt fő várományosa.

 

Olvasson tovább: