Kereső toggle

Burkina Faso, az egymillió menekült országa

A hely, ahol nagyobb gond is van a sáskáknál és a járványnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben az egész világ által rettegett világjárvány már Afrikát is elérte, keleten brutális éhínség járhat a Közel-Keletet fenyegető sáskainvázió nyomában, Burkina Faso polgárait terroristák és bűnözők tartják rettegésben. Az egymillió menekült országában, úgy tűnik, most csak az ima segíthet.

A fővárostól mindössze 100 kilométerre északra található Kaya városka környékén férfiak ülnek egy csűr előtti árnyékban. Mindannyian családfők. Az elmúlt hónapokban menekültek el falujukból szeretteikkel.

Egyikük, Zakaria veszi magához a szót, és mesélni kezd. A támadók motoron jönnek, van, hogy húszan, ötvenen vagy százan, állig felfegyverkezve. Körbeveszik a falut, és a férfiakat akarják. Némelyeket megölnek közülük, a nőket békénhagyják. Nem egyes csoportokra támadnak, hanem válogatás nélkül mindenkire: katolikusra, muzulmánra, animistára. „Ezek közönséges banditák. Nem tudjuk, kik ők, és mit akarnak” – magyarázza. Volt, akit élve el tudtak fogni közülük a biztonsági erők, ők azt mondták, hogy területet akarnak foglalni. Amikor elfoglalnak egy zónát, kiteszik a zászlójukat. „Elhajtják az állatainkat, elvisznek mindent” – folytatja Zakaria.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: