Kereső toggle

A láthatatlan kéz hatalma

Purim: örök emlékeztető a zsidógyűlölőknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Purim ünnepén van egy kötelező olvasmány: ez Eszter könyve. Hősei saját elhatározásukból cselekszenek, mégis az isteni gondviselés eszközei. Ez az a könyv, amiben Isten neve nem szerepel és mégis a Szentírás része. Cselekménye királyi rendeletek körül forog: a zsidó nép ellen kiadott rendelettől annak felülírásán át jutunk addig a tekercsig, amit Eszter és Márdokeus adott ki Perzsiában, a csodával határos megmenekülés emlékére, hogy az soha ne menjen feledésbe.

Hívás nélkül megjelenni a perzsa nagykirály előtt nagy vakmerőségnek számíthatott. Főként Ahasvérus előtt, akit a történészek I. Xerxésszel azonosítanak, és aki erős kézzel irányította százhuszonhét tartományból álló birodalmát Egyiptomtól Indiáig. Aki mégis meg merte tenni, hogy hívatlanul belépjen a trónterembe, az szépséges felesége, Eszter királyné volt, aki eltitkolta zsidó származását, de amikor népe végveszélyben forgott, elszánta magát a bátor lépésre.

Túlélési stratégiák Babilon folyóvizeinél

Eszter, Abihajil lánya, a zsidó diaszpórában született. Szülei halála után nagybátyja, Márdokeus gyámolította és nevelte saját lányaként. A Benjámin törzséhez tartozó család négy nemzedékkel korábban került el eredeti hazájából, Júdeából, amikor a Babiloni Birodalom fenyegető terjeszkedése Jeruzsálemig hatolt. A babiloni király akkoriban a júdeai függetlenedési törekvésekre válaszul hadjáratot indított, figyelmeztetésként letette a fiatal júdeai királyt, Jójákint, és tízezernyi sorstársát túszként a Folyamközbe telepítette, a város és a Szentély kincseit elvitte.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: