Kereső toggle

Ünnepnapi vérengzések

Mi állhat a zsidó- és keresztényellenes támadások hátterében?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nehéz annál aljasabb dolgot kitalálni, mint karácsonyi időszakban keresztényekre, vagy hanukka ünnepén zsidókra támadni, különösen istentisztelet és ünnepi szertartás közepette. Az Egyesült Államokban sajnos idén mindkettő megtörtént.

A december végi erőszaknak komoly előzményei voltak, és nem csak olyan értelemben, hogy 2019 produkálta eddig a legtöbb áldozatot tömeggyilkosságok terén. December 10-én két afroamerikai férfi lőtt le három civilt és egy rendőrtisztet egy kóserbolt elleni támadás során New Jersey-ben. A hatóságok szerint ennek a támadásnak is egyértelműen antiszemita indulat állt a hátterében – New York polgármestere is terrorizmusnak és gyűlöletbűncselekménynek nevezte a támadást. Az elkövetők járművében egy manifesztó jellegű jegyzetet találtak, amelyben ez állt: „Azért teszem ezt, mert a teremtőm akarja; és gyűlölöm azokat, akiket ő gyűlöl.”

Az interneten egyébként egyre gyakrabban jelennek meg videók arról, hogy elsősorban afroamerikaiak rontanak zsidóknak nyilvános helyeken, és akár a Bibliát idézve, azzal hadonászva fenyegetik „Isten hitehagyott népét”.

A teológiai vakvágányok mellett nyilvánvalóan egyes vezetők uszítása is hozzájárult az erőszakhoz. New Jersey polgármestere, a részben magyar holokauszttúlélőktől származó Steven Fulop lemondásra szólította fel az önkormányzat oktatási tanácsának egyik vagyonkezelőjét, Joan Terrell-Paige-et, mivel a hölgy Facebook-bejegyzésében azzal riogatta a közvéleményt, hogy helyi rabbik emberi szervekkel kereskednek, és hogy ez mekkora fenyegetést jelent a fekete lakosságra nézve. Lemondásra szólította föl a szintén afroamerikai hölgyet a Rágalmazásellenes Liga és Jersey állam kormányzója is, de Terrel-Paige nem tanúsított megbánást.

A palesztin hátterű muzulmán és nyíltan antiszemita Rashida Tlaib kongresszusi képviselőnőnek pedig volt gusztusa azt posztolni Twitteren, hogy az esetért a „fehér szupremácia” a felelős – talán valamelyik stábtagja jelezhette, hogy ismét túllőtt a célon, ezért utólag törölte bejegyzését.

Késelés a rabbi házában

A New York állambeli Monsey városkában egy mentálisan beteg fekete férfi machetével tört be Chaim Rottenberg rabbi otthonába, ahol öt, hanukkát ünneplő zsidó embert késelt meg súlyosan. A szertartás kellős közepén érte őket a támadás; imádkozás közben döfték le mindegyik haszid zsidót. A házban gyerekek is tartózkodtak, akiket el tudtak rejteni a támadó elől. Szerencsére mindegyik sérültet sikerült megmenteni, köztük a rabbi fiát is.

Közvetlenül a támadás után, mikor a merénylő autóval távozott a helyszínről, akik nem sérültek meg, átvonultak a szomszédos zsinagógába, és folytatták a hanukkai ünneplést. Mint mondták, semmi sem állíthatja meg a Templomszentelés ünnepét, mert „a jóakarat mindig győzedelmeskedik”! Többen az incidens drámáját azzal próbálták feloldani, hogy emlékeztettek a hanukka alapjául szolgáló történelmi hányattatásokra, és kifejezték: ezúttal is csoda történt, hiszen mindenki szerencsésen túlélte a támadást.

Ugyanakkor szélesebb körben az eset valósággal traumatizálta New York zsidó közösségét, különösen az erőszakos előzmények tükrében. A hírportáloknak nyilatkozók közül többen hangot adtak annak, hogy egyre kevésbé érzik magukat biztonságban az Államokban, ahol a legszigorúbb számítás szerint is

6 millió zsidó él. Több ortodox zsidó köztisztségviselő írt New York kormányzójának, Andrew Cuomónak, hogy kifejezzék aggályaikat: egyre kevésbé biztonságos az államban az ultraortodox vallási öltözet nyilvános viselete. Egyúttal kérték a kormányzót, hogy hozzon létre egy különleges ügyészi hivatalt az antiszemita erőszak vizsgálatára. A vizsgálat mindenképp időszerű lenne, mivel az antiszemita jellegű gyűlöletbűncselekmények már 2018 során is súlyosan megszaporodtak, míg számuk idén a korábbi évhez képest is 23 százalékkal nőtt.

Bár az elkövetőt elfogták, a skizofréniás férfi ártatlannak vallja magát. A támadó családjához közel állók kifejezték, nem értik, hogy lehetett a férfi még szabadlábon, hiszen súlyos mentális zavarai miatt eddig is beszámíthatatlan volt. A hivatalos nyomozás eddig kimutatta: a férfi többször is a „Hitler” címszóra keresett az interneten a támadás előtt, és azt próbálta kideríteni, hogy melyik nagy amerikai vállalatokat alapították zsidók. Naplójában több antiszemita bejegyzésre is bukkantak, de hivatkozások szerepelnek a náci kultúrára is. Egyik bejegyzésében arról panaszkodott, hogy a társadalom miért az antiszemitizmust sajnálja, amikor „szemita népirtás zajlik”.

Lövöldözés a texasi templomban

Mindössze 6 másodperc alatt történt mindaz, ami az egész világ figyelmét újra Amerikára, a fegyvertartási jogokra és a vallásellenességre irányította. Ezúttal egy bűnöző hátterű, hajléktalan fehér férfi nyitott tüzet Texas államban egy istentisztelet során, amelyet a West Freeway Church of Christ nevű közösségben tartottak. Két biztonsági őrt gyilkolt meg, ám tovább nem folytathatta ámokfutását, mert egy harmadik biztonsági szakember fejbe lőtte a támadót. Minderről érzékletes biztonsági kamerafelvételek készültek, amelyek bejárták a világhálót.

A White Settlement-i merénylet kibontakozását megakadályozó biztonsági önkéntes, Jack Wilson hamar internetszenzáció lett gyors reakciójával és pontosan leadott lövésével, ám Wilson elhatárolódott a „hős” címkétől. Ám a felvételekről az is kiderül, hogy Wilson nem volt egyedül hősi ellenállásában – a kamerák tanúsága szerint még legalább hét gyülekezeti tag kapott gyorsan a fegyveréhez, köztük egy idős asszony is, hogy megpróbálják a támadót hatástalanítani.

Van megoldás?

A vallási helyszíneken való fegyverviselést a 2017-es Sutherland Springs-i mészárlást követően engedélyezték Texasban, amely során 26 ember vesztette életét egy baptista gyülekezetben, s ezzel a legsúlyosabb egyházi közegben elkövetett mészárlás lett a modern amerikai történelemben.

Bár sokakban ellenkező reakciót váltott ki, sok texasi tisztségviselő úgy véli, az eset demonstrálja, hogy a nemrégiben meghozott törvény helyénvaló, és ez esetben számos emberéletet mentett meg. Természetesen számos aktivista szólalt föl a fegyverek teljes betiltása mellett, mondván, „a fegyverekhez való könnyebb hozzáféréstől nem leszünk nagyobb biztonságban.” Az erős fegyverpárti tábor azonban általában azzal némítja el ezeket a hangokat, hogy aki nagyon akar, illegális úton úgyis be tud szerezni fegyvert, és akkor a szabálykövető civilek lesznek kiszolgáltatva nekik.

Azonban a nyilvános párbeszéd többről szól most már, mint a fegyvertartási jogok.

A különböző vallási közösségek elleni erőszakos támadások arra engednek következtetni, hogy minden szinten jól működik a vallásellenes propaganda. Megdöbbentő például a demokrata párt által tanúsított síri csönd, és hogy ezt csak olykor-olykor töri meg néhány gyenge hang, általában az is politikai előnykovácsolás céljából.

Amerika vezetésének szembe kell néznie azzal, hogy a kereszténység és a judaizmus ellen egyre erőteljesebb a gyűlöletkeltés és a felgyülemlő erőszakos indulat. Nem véletlen, hogy számos keresztény közösségben (különösen déli államokban) megkezdték a gyülekezeti tagok fegyveres kiképzését és önvédelmi oktatását. Immáron több mint ezer (!) önkéntes alapon szerveződő biztonsági osztag működik Amerika vallási közösségeiben, hogy elvégezzék azt, amit az állami vagy szövetségi szintű hatóságok nem tudnak. Ha ez a program nem kezdődött volna el már korábban, a mostani támadásnak több tucat vagy még több halálos áldozata lehetett volna.

Sokkal kiszolgáltatottabbak viszont a fegyverhez vallási meggyőződésből nem nyúló ultraortodox zsidók, akik feltűnő külsejük miatt is könnyen célponttá válhatnak. Az ő érdekükben a helyi hatóságok igyekeznek a tömegrendezvények biztonságát és az utcai rendet fenntartani különösen ünnepek idején. Ám ehhez a támadók is alkalmazkodnak, és a városok köztereit elkerülve elővárosi magánházakban szervezett támadásaik ellen egyelőre nincs védelmi eszköz. Egyre több haredi vezető kezd tehát arra a következtetésre jutni, hogy vagy alkalmazkodnak a nem kívánt állapotokhoz, és megszervezik saját védelmüket, vagy biztonságosabb lakóhelyet keresnek maguknak.

Olvasson tovább: